Karjalanpiirakoita Lyonissa asti

Tammikuussa 2017 koulussamme järjestettiin projekti ranskalaiskoulun kanssa. Kouluumme saapui noin 20 ranskalaista Lyonista ja toukokuussa oli meidän vuoromme mennä viikon ajaksi vierailemaan heidän kouluunsa.
Kotiini tuli viikon ajaksi kaksi tyttöä Coralie ja Tia. He olivat kiinnostuneita suomalaisuudesta, perinneruuistamme ja koulujärjestelmästämme.
Isoäitini juuret ovat Karjalasta, joten meidän ruokapöydässämme on vähintään muutaman kerran vuodessa itse tehtyjä karjalanpiirakoita. Viimeksi teimme jouluna piirakoita, joten niitä oli jäljellä vielä kun tytöt saapuivat.
Isoäitini on opettanut taidon äidilleni ja äitini sitten minulle.

Ranskalaistytöt halusivat oppia taidon

Coralie ja Tia maistoivat piirakoita, ja pitivät niistä tosi paljon. Siispä saimme idean opettaa taitoa heille.
Äitini käänsi ohjeet englanniksi ja antoi molemmille tytöille omansa. Äiti näytti tekniikan ensin heille ja sitten he laulellen radion mukaan jatkoivat. Tytöt olivat luonnonlahjakkuuksia, sillä piirakoiden teko sujui ensimmäiseksi kerraksi erittäin hyvin ja vaivattomasti.
Valmiit piirakat olivat juuri sellaisia kuin pitikin. Karjalanpiirakoita sitten syötiinkin koko loppu viikko munavoin ja sipulimakkaran kera, ja he pyysivät niitä vielä matkaevääksikin ja muille ranskalaisille maistettavaksi.

Essi Salmela
äidin äiti Eila Laine (o.s. Pitkänen) Kurkijoen Rummunsuolta

Lisää luettavaa...