Herman Kare toi painin Kurkijoelle

Herman Karea (ent. Bogdanoff) on kiittäminen siitä, että painitoiminta on saanut vahvan niskalenkin kurkijokelaisten keskuudessa. Hän toi lajin v. 1920 pitäjään. Suojeluskunnan iltamissa esitetyn näytöspainin myötä käynnistettiin painikurssit, joihin hankittiin vetäjiksi mm. maailmanmestari E. Wäre ja tunnettu painivaikuttaja Juho Ikävalko. Paini otettiin lajiksi v. 1920 perustetun Kurkijoen Piiskan toimintaan.

23.6.1921 Käkisalmen Sanomat lehdessä on selonteko kurkijokisista painijoista:
”Herman Bogdanoff (myöh. Kare), yleisesti huomattu painija m.m. Mikkelin piirin mestari.
Juho Lajunen ”Woiman Veikko” ja ”Korpisaaren Ylpeys”, jykevä paksuniskainen painija ja voimakas kuin karhu, vähän verkkainen, mutta varma, tuli Suomen suojeluskuntain paineissa toiseksi raskaassa sarjassa.
Heikki Hartikka ”Isä”, ikä noin 40 v. paikkeilla, painii kuin poika. Hän paini Suomen suojeluskuntain paineissa raskaassa sarjassa kolmanneksi.
Antti Karjalainen, vahva ja tulinen painija, sijoittui myös Suomen suojeluskuntain paineissa kolmanneksi. Matti Wehviläinen, A. Nenonen ja Juho Häkli samaa sarjaa ja tiukkoja poikia. Kevyttä sarjaa edustaa nopeasti kehittynyt Antti Uhotoinen ja Edward Hakala sekä Hiltunen, Pitkänen ja T. Kosonen.
Höyhenissä Heikki Kiiski on aivan ensiluokkainen. Nopeampaa ja rivakampaa miestä on tuskin koskaan nähty painimatolla. Muita höyheniä vielä Heikki Wetterstrand, P ja J Terentjeff, Otto Nenonen ja A. Häkli. Kärpässarjassa nuori Hämäläinen omasi sellaisen puristusvoiman, että vastustajalta saattaa päästä huuto.”
Herman Karen nimi on vahvasti mukana myös tänä päivän painissa, sillä hänen nimellään on vuosikymmeniä järjestetty Kouvolassa kansainvälinen Herman Kare turnaus.
Kirjoituksen painijoista varmaan moni kurkijokelainen löytää omia sukujuuria.

Kurkijoen Piiskan paini jatkuu 1948

Kurkijoen Piiska ry:n nimissä vilkas painitoiminta jatkui sodan jälkeen v. 1948 Pöytyällä ja Loimaalla, jonne seura hankki painimatot. Lupaavimpia painijoita Pöytyällä olivat Reino Rouhiainen ja kolme Sahlan veljestä, joista Kalevi Sahla saavuttivat mm. neljä V-S:n piirin mestaruutta. 
Kurkijoen Piiska ry:n toiminnan loputtua pöytyäläiset kurkijokelaiset painijat jatkoivat lajin parissa 1950 – 70 Pöytyän Urheilijat ry:ssä. Reino Rouhiaisen ja Sahlan veljesten lisäksi V-S:n piirin mestaruuksia painivat Pöytyän Urheilijoissa mm. Veikko Ketola, Jorma ja Jouko Teräntö, Jussi Lappalainen, Lasse Mylen, Hannu Valkeapää, Martti, Matti, Mauno, Hannu ja Jorma Ketola.
Kurkijokiset sukujuuret omaavista painijoista menestyi parhaiten SM-tasolla 1960-luvulla maaottelupainija rikosylikonstaapeli Veikko Ketola (s.1933 Kurkijoki, k. 1992 Kotka), joka voitti v. 1965 kr.room. 97 kg:n Suomen mestaruuden Kotkan Painimiesten riveissä.
Kurkijoen Räihävaarasta Yläneelle muuttaneet Ilmari Poutasen lapsenlapset Auranmaan Painiseuraa edustavat Mikko ja Kalle Poutanen kisailivat menestyksekkäästi 1990-2000 luvulla SM-tasolla. Kalle Poutanen saavutti miesten pistesijoja ja 20 v. / 17 v. ikäluokissa yhdeksän SM-mitalia, mm. kaksi Suomen mestaruutta. Mikko saavutti useita SM-pistesijoja.
Kaarinasta kotoisin olevien Mika ja Jali Kurosen isänisän Ari Kontulaisen suku on lähtöisin Kurkijoelta, josta evakkomatka johti Alastarolle. Turussa palomiehenä toimiva Mika edustaa Turun Tovereita ja on saavuttanut painissa useita SM-mitaleita. Viimeisin on SM-hopea v. 2020 (kr.room 97 kg). Jali Kuronen on tällä hetkellä yksi maamme kv.- painituomareista. Hän edustaa Turun Voimamiehiä ja saavuttanut painissa mm. piirin mestaruuden.

Mattias Poutanen V-S:n paras painija 2020.
Mattias Poutanen V-S:n paras painija 2020.

Mattias Poutanen EM ja MM edustaja

Mynämäellä syntynyt Ilmari Poutasen lapsenlapsenlapsi Turun Voimamiehiä edustava Mattias Poutanen (s. 1997) on saanut painiopin Mynämäen Tovereissa ja Auranmaan Painiseurassa. Hän on menestynyt tähänastisista kurkijokitaustaisista painijoista parhaiten, sijoittuen tänä vuonna Puolan Varsovassa painituissa kr.room EM-kisoissa kahdeksanneksi (kr.room. 55 kg). Niukka pistetappio (3-2) pudotti hänet mitaliotteluista.
Ilmajoella asuva Kuortaneen Urheiluopistolla liikunnanohjaajaksi v. 2021 valmistunut Mattias lähtee lokakuussa edustamaan maatamme Norjassa pidettäviin MM-kisoihin. Mattias on tähän mennessä saavuttanut miehissä kaksi kr.room. 60 kg:n Suomen mestaruutta ja yhden hopean. Kaikkiaan hänellä on jo plakkarissa yhteensä 12 SM-mitalia eri ikäryhmistä.
Mattiaksen valmentajina toimivat ”tiimissä” appiukko, maailmanmestari, Suomen painin päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela, Euroopanmestari Jarkko Ala-Huikku ja TWM:n päävalmentaja Mika Yli-Hannuksela, joten valmennus on hyvissä käsissä.

Tapio Lattu, Vuoden valmentaja 2020

Hiitolasta sukujuuren omaavista painijoista tunnetuin lienee Rautjärven Ilmeen kylästä sukujuuret omaava Tapio Lattu, joka edusti painiuralla Sorsakosken Terästä ja Lahden Ahkeraa. Hän saavutti painiuralla veteraanien MM-pronssia ja SM-tasolla useita pistesijoja.
Hän on tänä päivänä vahvasti mukana painitoiminnassa toimien Tokion olympialaisiin valitun Arvi Savolaisen (97 kg) henkilökohtaisena valmentajana. Lattu valittiin viime vuonna vuoden painivalmentajaksi.
Mauno Ketola

Artikkelikuvassa ”Kurkijoen poikii” Turun Voimamiesten kunniapuheenjohtaja. Mauno Ketola luovuttaa stipendin Mattias Poutaselle hyvästä EM-menestyksestä 2021.
Kuvat: Turun Voimamiehet ry:n arkisto / Mauno Ketola

Lisää luettavaa...