Kurkijokelaisen historia

Kurkijokelainen on perustettu marraskuussa 1949 yhdyssiteeksi Kurkijoelta evakkoon lähteneiden välille. Se palvelee erityisesti kurkijokelaiset ja hiitolaiset juuret omaavia sekä kaikkia karjalaisia ja Karjalasta kiinnostuneita.

Kurkijoella Laatokan rannalla oli asukkaita 10 000 ja pakkoluovutuksen jälkeen syksyllä 1944 suurin osa asukkaista siirtyi Pohjanmaan kautta Varsinais-Suomeen Loimaan seudulle, mutta paljon muutti myös pääkaupunkiseudulle ja muihin suuriin kaupunkeihin.

Kyläläiset, naapurit ja sukulaiset joutuivat pitkienkin matkojen päähän toisistaan. Tarvittiin yhdysside. Kurkijokelainen oli siihen oiva väline. Tieto kotiseuduista, muistoista ja nykyisistä elämäntilanteista sekä laajemminkin Karjalan ja Loimaan asioista välittyi lukijoille laajasti.
Neuvostoliiton romahdettua avautui mahdollisuus Venäjän matkailuun ja se loi aivan uudenlaisen yhdyssiteen vanhoihin sukujen kotiseutuihin. Innostus näkyi myös lehden sivuilla ja näkyy yhä edelleen, kun uudet sukupolvet etsivät ja löytävät esi-isien asuinsijoja.

Kurkijokelainen on ilmestynyt yli 70 vuotta ja katsoo luottavasti tulevaisuuteen. Omat juuret kiinnostavat yhä nuorempia sukupolvia.

Kurkijokelainen on voimissaan!