Helmi Orvokki ja tankotanssia Jätjärvellä

Jätjärvi kuuluu Lapinlahtee. Sinne männää Kurkinieme majaka ja Ristnieme välist lähtevää ”vuonoo” myöte. Kevväisi kalliorinteet on sinisennää orvokkii. Mökkilöi ei oo missää. Kallioil on kivikasoja ja muovii ympäril. Ne on Venäläisii retkeläisii saunoja.

Meil on Turus ystäväperhe, jonka kans myö ollaa käyty Jätjärvel. Siel on rouvan suku asunt. Rouvan isä on Ylä-Lukkalan talost.  Häne issääse pääs enskerra sova jälkee 5.6. 1992 käymää koton. Kotpihal hää män heti pihakalliolle.  Muist kui ol pienen poikan hakant kivvee nimikirjaimeese. Hakattuaan kirjaimet, ol viel aatelt et siihehä jäävät ko ryssä tulloo..

Sielthä ne löytyit, mulla ja ruoho alt. EH..

Vesi on pumpulin pehmeetä

Rouva on ystävystynyt Pietarilaisen naisen kanssa, joka viettää kesiä Jätjärvellä.

Vätikäs ko on mei majapaikka, sielt myö lainataa vene. Se on niiko Myrskyluodo Maijal. Turkulaiset ottaat yöpymis vehkeet mukkaa, hyö jäävät sinne yöks. Matka kestää tunni verra. Yleensä on sattunt hyvä ilma, ei sinne voi myrskyl kyl männäkkää. Mut Karjalasha paistaa ain aurinko…

Aamusel enne lähtöö Turkulaiset leipoot majapaika uunis ihanat tuoreet piirakat.

Helmi Orvokki kiipevää sil aikaa Vihreellammel uimaa. Vesi on pumpulinpehmeetä ja lämmintä. Ennevanhaa värjäsiit lankoi siin lammes. Nyt sinnekkii on tult kuulema paljo väkkee, on alkaneet yöpyykkii siel. Mitä enemmä sinnekkii turistii tulloo sitä rauhattomampaa ain on.

Etätyöt käynnissä

Onha sekkii ihmeellistä ko Pietarilaiset ovat olleet Jätjärvel jo monia vuosia kesänvietossa. Ei siel oo ennää mittää rakennuksii jälel. Jottai kivijalkoi. Mutta nyt hyö ovat rakentanneet sinne kesäkeittiön ja nukkumatelttoi. Niis on pienet kaminatkin. Kasvimaat on tehty ja kukkii on myös.Rouva on puutarha ihmine, tykkää kuopsutella.

Osan tavaroist hyö vievät mukannaa talveks pois, osa jääp johonkii kellarii.

Viime kerral ko käytii Jätjärvel siel olkii aika paljo sakkii. Nyt siel ol jopa ompelukonekkii. Hyö tekkiit lisä telttoi ja ressui. Höil ol agregaatti kalliokolos, mil tekkiit sähköö. Tietokonneet ol mil osa nuorist tek töitä. Etätyöt ol sielkii jo käynnis. Ruisrääkkä ”lauloi” vieres. Näyttiit kyl et vois välil lopettaa laulunsa! Etäkokoukse hieno tausta ääni!!

Heti siel teetä ja leipää tarjotaa vieraille. Pitopöytä on valmiina, niiko Karjalas on tapan.

TankotanssiaTarjoilu jälkee meit vietii kalliolle, joho ol viety tuolit vieraille. Perheen tytär esitti meille tankotanssi esityksen. Helle oli kova, hyvä ettei rakot tulleet kässii ko tanko ol nii kuuma. Onneks ei Helmi Orvokki joutunt harjottelemmaa moista urheiluu. Viimeks olinkii moista näht Viipuri Druspas. Sillokii taijettii viijä vaa linja autoporukan pojat sinne…

Maisemat on siellä kulmilla kyllä niin rauhalliset ja niittykukkia on pellot täynnä. Ei ihme, että Pietarin suurkaupungi hälinäst sinne tullaa.

Myö jätetään Turkulaiset sinne yöks ja tullaa Vätikkää. Haetaa sit seuraavan päivän sovittuu aikaa pois.

Mutkan kautta pois

Kylhä myökii sit ajetaa mutka kautta pois majapaikkaa. Pittäähä se käyvä katsomas Rahaniemi, Katajasaari. Ryhmälahes pittää käyvä katsomas onks isännä suvu metsät viel kunnos. Lomalaiset jättäät usein nuotiot sammuttamatta, sen takkii siel on tyhjii saarii paljo, mis on vaa kalliot jälel.

Nyt Lapilahel ja ympäristöön on tult suuri luonnosuojelualue. Se rauhottaa paljo aluetta. Keväïsin sinne saariin ei saa mennä liia aikasin yöpymäänkään.

Roskiiha mei majapaika isäntä kerrää saarilt monta säkkii.

Kyl ne maisemat on toisaalta niin karuja, toisaalta hienoja kukkivia niittyjä. Kulleroita on kokonaisia peltoja, kun meill tääl on yks puska jossai. Perhoset lentelööt ja suuret paarmat!

Voi kunpa joskus vielä ….

Helmi Orvokki