KURKIJOKI-MUSEO METSÄSTÄÄ JA KALASTAA SÄRVINTÄ PÖYTÄÄN

Uusi vaihtuva näyttely avattu

Kalastus ja metsästys olivat Kurkijoella asuneille arkipäivää. Ammattikalastajia oli Laatokalla vain muutama, mutta useimmat kalastivat kotitarpeiksi ja vähän naapureillekin.

nuotiokahvit

Nuotion ääressä viihtyivät sekä metsästäjät että kalastajat. Pyssy ja onki laitettiin syrjään, pannu porisi ja kahvin tuoksu levisi nuotiosavun ohessa ympärillä olevien aistittavaksi.

Kalastusmenetelmiä oli useita: verkko- ja nuottakalastus, tuulastus ja talvikalastus – ja niitä museon uudessa vaihtuvassa näyttelyssäkin tuodaan esille. Kalastus oli läpivuotista, talvi ei sitä rajoittanut.
Laatokan Karjalan metsät olivat riistarikkaita. Sieltä löytyi metsäkanalintuja ja jäniksiä ruokapöytään sekä useita turkiseläimiä, joiden nahoista valmistettiin tuotteita arkikäyttöön ja emännille tarvittavia hienouksia.
Näyttelyn avajaiset kokosivat kymmeniä kiinnostuneita aina pääkaupunkiseutua myöten. Esineet ja kuvat kirvoittivat monta muistelusta.

Suurin kalansaalis

Vilho Heinonen muisteli jo aiemmin Laatokan muikkusaalista. Isän kanssa oli vedetty iltapäivän mittaan nuottaa muutaman kerran ja tulostakin tuli, mutta vasta ilta-auringon jättäessä varjoja veden pintaa alkoivat muikut todella nousta.
Ensimmäinen apaja tuotti 200 kg ja toinen vielä paljon paljon enemmän. Lisäksi toinen nuottaseuruekin sai paljon saalista.
Kaikki kala-astiat täyttyivät kaloista ja lainavenekin oli täynnä saalista.
– Saavuttuamme rantaan oli kuin tilauksesta tullut Ensosta kuituyhtiön kala-auto noutamaan kaloja ja saikin kaipaamansa lastin.
– Näistä kaloista kertyikin sitten alun toista tuhatta kiloa muikkuja, joten voin sitä tästä syystä sanoa suurimmaksi kalansaaliiksi, joka kohdalleni in sattunut, muistelee Heinonen, joka oli 15-vuotias saaliin noustessa Laatokan Anteenlahteesta elokuussa 1943.

Näyttely on avoinna

Särvintä metsästä ja vedestä -näyttely on avoinna kesä-elokuussa lauantaisin klo 12-16 ja keskiviikkoisin klo 15-19. Juhannusviikonloppuna museo on suljettu, pitäjäjuhlaviikonloppuna pidennetyt aukioloajat la 12.8. klo 12-21 ja su 13.8. klo 12-18. Lisäksi museo on avoinna Varsinais-Suomen museopäivänä 27.8. klo 12-16, tällöin museoon on vapaa pääsy ja kahvitarjoilu. Pääsymaksu muutoin 5,00, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Lisää luettavaa...