Piirakat rypyttyivät taiteellisesti

Loimaan Kauhanojan koulu 3-6. luokkalaiset taitavat piirakoiden kaulimisen ja rypyttämisen. Kurkijoen Marttojen Kauhanojan toimintaryhmä järjesti koulun kanssa yhteistyössä piirakkapäivän keväällä. Perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle yhteisessä tekemisessä.

martat_piirakkaopetus_opettajat

Martta Saara Häyhä opastaa Aadamaria Virtasta, Kiira Heinistä ja opettaja Kaisa Hännistä sekä rehtori Jari Schwartzia piirakoiden tekemisen saloihin.

– Tarkoituksena oli, että jokainen oppilas tekisi kaksi piirakkaa, mutta innokkuutta löytyi ja kysymyksiä sateli, voidaanko tehdä vielä lisää, kertoo Kaarina Elomaa, yksi organisoijamartoista. Piirakoita kertyikin yli 70.
Martat tulivat koululle valmis puuropata kainalossa. Kuoritaikinan Saara Häyhä teki valmiiksi ennen oppilaiden tuloa, joten oppilaat pääsivät heti kaulimaan, täyttämään ja rypyttämään.
– Sen huomasi heti, kun oppilaat alkoivat kaulimaan, ketkä eivät olleet ensimmäistä kertaa kaulimassa. Aika moni olikin tehnyt piirakoita yhdessä äidin tai mummun kanssa.
– Rypyttämisissä tuli monenlaisia taideteoksia, hymyilee Elomaa ja jatkaa: Hyviä tuli, en tiedä, söivätkö oppilaat ne jo koululla vai veivätkö kotiin asti.

Yhteistyö jatkuu

Kurkijoen Marttojen piirakkatalkoot jatkuvat syyspuolella muissa kouluissa. Kauhanojan toimintaryhmän talkoot olivat viimeisimpiä ryhmän järjestämiä. Toimintaryhmä päätti toimintansa itsenäisenä ja jatkaa Kurkijoen martoissa.
– On ollut myös alustavaa puhetta, että syksyllä yhteistyö Kauhanojan koulun kanssa jatkuisi kodinhoitoteeman tiimoilta.
– Yhteistyö eri järjestöjen kanssa on opetuksen suola. Oppilaatkin innostuvat ihan eri tavalla, kun joku muu kuin oma opettaja tulee opettamaan koululle, kertoo rehtori Jari Schwartz ja iloitsee siitä että omalta kylältä löytyy sellaista tietotaitoa, jota kannattaa ehdottomasti käyttää opetuksessakin.
– Koululla käykin vierailijoita ja myös me käymme tutustumassa eri kohteissa mahdollisimman paljon, valaisee Schwartz koulun toimintatapoja.
Kurkijokelaistaustaiselta rehtorilta sujuu itseltäänkin piirakoiden rypytys ja onpa taito periytynyt jälkipolvillekin omassa perheessä.

HS

Lisää luettavaa...