Naantalin positiivisin ”Murehtiminen pilaa tämän päivän ilon”

Tiina Tunturi musiikkijuhlien taiteellisen johtajan, sellisti Arto Noraksen ja irlantilaisen huippupianistin Barry Douglasin kanssa viimekesäisen konsertin jälkeen. kuva viime kesän festivaalilta, jossa olen Naantalin kirkon takana hautuumaalla.

Tiina Tunturi musiikkijuhlien taiteellisen johtajan, sellisti Arto Noraksen ja irlantilaisen huippupianistin Barry Douglasin kanssa viimekesäisen konsertin jälkeen. kuva viime kesän festivaalilta, jossa olen Naantalin kirkon takana hautuumaalla.

Turun positiivareiden tuomaristo valitsi Naantalin positiivisimmaksi henkilöksi kurkijokelaisjuurisen Naantalin Musiikkijuhlien toimitusjohtajan Tiina Tunturin.
Tunturin kohdalla positiivarit perustelivat valintaa: ”Positiivisella asenteellaan Tiina Tunturi tekee mahdottomasta mahdollista. Tiina Tunturi on vuosi toisensa jälkeen aina yhtä aurinkoinen, auttavainen ja innostunut Naantalin Musiikkijuhlista. Tuntuu siltä, ettei Tunturilla ole huonoja päiviä. Kiireenkin keskellä hän hymyilee iloisesti, vastailee puhelimeen, juoksee paikasta toiseen ja saa asiat menemään eteenpäin.”
– Minulle Naantali näyttää aina aurinkoiselta, naapurikaupungin Raision puolella asuva Tunturi toteaa ja kertoo ammentavansa positiivisen elämänasenteensa pyrkimyksestä nähdä kaikissa asioissa positiivisia elementtejä negatiivisten sijaan.
– Siihen vaikuttaa myös mielekäs työ, läheiset ihmissuhteet ja ehkä myös se, että on nuoresta saakka saanut valita oman tiensä. Minua on kantanut tietty rohkeus ja asenne, että kaikesta selvitään ja päästään eteenpäin.

Ilo olla avaamassa tietä musiikkiin

– Parasta työssäni on ehdottomasti se, että saa olla mukana tarjoamassa yleisölle ainutkertaisia elämyksiä ja avaamassa tietä musiikin ihmeelliseen maailmaan! Nautin suuresti hienoista kohtaamisista ja keskusteluista suurenmoisten kansainvälisten taiteilijoiden kanssa. Etuoikeutena on myös itsekin saada kuulla paljon loistavaa musiikkia festivaalin aikana. Raskainta on rahoituksen rakentaminen joka vuosi uudelleen, kertoo Tunturi työstään.
Vuodesta 1997 Naantalin Musiikkijuhlien toimitusjohtajana toimineen Tunturin toimenkuva on laaja sisältäen budjetti- ja talousasioita, ohjelmiston suunnittelua, sopimusneuvotteluja, markkinointia ja viestintää, yhteydenpitoa sidosryhmiin kuten julkishallinto, yhteistyökumppanit, taiteilijat, asiakkaat, palveluntuottajat, media ja oma organisaatio, monenlaista raportointia…
Naantalin Musiikkijuhlat kokoavat kesäisin n. 20 000 kuulijaa huippuluokan muusikkojen konsertteihin, mutta toiminta ei rajoitu vain kesään ja tiettyyn viikkoon vaan myös talviaikaan löytyy musiikkijuhlien järjestämiä konsertteja.
Ensi vuonna Naantalin Musiikkijuhlat täyttää 40 vuotta. Koko kesäkuinen juhlaohjelmisto julkaistaan helmikuussa 2019, mutta ensimmäiset liput ovat jo myynnissä. Juhlavuonna kuullaan mm. Jaakko Kuusiston säveltämä sellokonsertti juhlien taiteelliselle johtajalle Arto Norakselle.

Musiikki tekee tutkitusti hyvää

Musiikki on ollut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisteriksi valmistuneen Tiina Tunturin elämässä lapsesta alkaen.
– Olen soittanut pianoa pienestä tytöstä alkaen – myöhemmin myös muita soittimia mm. käyrätorvea. Olen laulanut monissa kuoroissa ja viimeksi kvartetissa. Musiikki tekee tutkitusti hyvää – se ei kulu käytössä eikä siihen koskaan kyllästy.
– Olen melko kaikkiruokainen musiikin kuluttaja – klassinen musiikki on läheisintä, mutta esim. juuri nyt kuuntelen autossa Iiro Rantalan erinomaista uutta levyä.

Meri on tärkein mielenmaisemani

Kulttuuri kuuluu myös Tunturin vapaa-aikaan, silti yksi on ylitse muiden.
– Meillä on purjevene, jolla liikumme paljon Saaristomeren ja Ahvenanmaan vesillä. On aivan totta, että kun köydet irrotetaan, on jo perillä. Purjehtiminen on vapautta ilman aikatauluja, ja silloin kokee olevansa myös hyvin lähellä luontoa.
– Olen aina rakastanut kirjoja, ja pyrin lukemaan päivittäin. Käyn myös paljon konserteissa, elokuvissa ja teatterissa, tapaan ystäviä ja vietän ”laatuaikaa” pojanpoikien kanssa – mummoilu on ihan parasta! Matkustaminen ja uusiin kulttuureihin tutustuminen on aina antoisaa ja rentouttavaa, ja tietysti myös murtomaahiihto!

Kurkijokelaisuus on vahva side

Pitäjäjuhlat, matka Kurkijoelle ovat tulleet elämän ruuhkavuosia viettävälle toiminnalliselle naiselle tärkeiksi.
– Kurkijokelaisuus merkitsee minulle vahvaa sidettä äidin suvun historiaan ja myös omaan lapsuuteen. Vietimme nimittäin siskoni Avan kanssa kaikki lapsuuden kesät mummon ja ukon sekä Esa-enon perheen maatilalla Pöytyän Rahkiossa. Sillä alueella asui paljon muitakin kurkijokelaisia ja yhteyttä pidettiin tiiviisti.
– Karjalaiset perinteet ja kieli olivat vahvasti läsnä arjessa ja juhlassa, ja siihen kasvoi luontevasti. Olen myös saanut kokea kaksi mieleenpainuvaa matkaa Kurkijoelle sukulaisten kanssa.

Musiikki, meri ja kurkijokelaisuus ovat Tiina Tunturille tärkeitä. Kaksi viime vuotta hän on toiminut pitäjäjuhlien juontajana. Kuva:Mika Koivusalo.

Musiikki, meri ja kurkijokelaisuus ovat Tiina Tunturille tärkeitä. Kaksi viime vuotta hän on toiminut pitäjäjuhlien juontajana. Kuva:Mika Koivusalo.

Tiina Tunturi
Asuinpaikka: Raisio
Perhe: aviomies Timo, poika Tuomo, pojanpojat Topias 10 v ja Aatos 7 v sekä miniä Niina
Opiskelut: Musiikin maisteri Sibelius-Akatemiasta
Työpaikka: Naantalin musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja
Juuret: Äiti Anni Sovijärvi (o.s. Hartikka) ja isovanhemmat Hilja ja Viljo Hartikka olivat kotoisin Kurkijoen Otsanlahdelta
Muuta: Naantalin unikeko v. 2004
Elämän motto: Murehtiminen ei auta huomisen huolia, vaan pilaa tämän päiväisen ilon (ollut jo 12-vuotiaasta asti).

Lisää luettavaa...