Keitä me kurkijokelaiset olemme?

Sukututkimuspiirin syyskausi käynnistyy.
Vierailemalla sukututkimuspiirin kuukausitapaamisissa Loimaalla ja Helsingissä saat piiriläisiltä varmuudella tietoa kurkijokelaisesta tai hiitolaisesta suvustasi ja juuristasi. Jos haluat itse ryhtyä sukujasi tutkimaan (hienoa!), sukututkimuspiiri on oivallinen foorumi sinulle. Kaikki vierailijat ovat tervetulleita tapaamisiin, vaikka vain kerran käymään!
Tapaamisissa on useimmiten joku yleisempi, entisiä kotipaikkakuntiamme, niiden asukkaita ja historiaa käsittelevä teema. Keskiviikkona 19.9. Loimaalla ja torstaina 20.9. Helsingissä kuulet aiheesta ”Keitä me kurkijokelaiset ja hiitolaiset olemme”.

Testattujen isälinjojen kotipaikkoja Karjala DNA -projektissa.

Testattujen isälinjojen kotipaikkoja Karjala DNA -projektissa.

”Volgan mutka” on tuttu termi, kun suomalaisten alkuperästä on aiemmin puhuttu. Suomenniemi on kuitenkin tuhansien vuosien aikana asutettu monena pulssina, monena kerrostumana, eri suunnilta. Uusi geeniteknologia (DNA-testit) kertoo, missä syvät juuremme ovat, mistä esi-isämme ja -äitimme ovat lähtöisin. Suomalaisten geeniperimää on selvitelty maakunnittainkin. DNA-sukututkimusharrastus on Suomessa aktiivista. Karjala DNA -projektissa on jo yli 1300 DNA-testin tehnyttä karjalaisjuurista harrastajaa. Kurkijokelaisista ja hiitolaisista isä- ja äitilinjoista on tehty kymmeniä testejä. Poikkeammeko me ja millä lailla muusta väestöstä?

Väestö vaihtui 1600-luvulla

Meihin liittyy voimakkaasti paljon myöhäisempikin muuttoliike. 1600-luvulla luterilainen Ruotsi valloitti Käkisalmen läänin Venäjältä (myös Kurkijoen ja Hiitolan). Kotiseutumme väestöpohja vaihtui silloin todella merkittävästi! Ortodoksiset kantakurkijokelaiset muuttivat uskonveljiensä luo Venäjälle (syntyi mm. Tverin Karjala). Tilalle muutti ”Ruotsin” Suomesta uusia asukkaita.
Kantaväestöäkin toki jäi paikalle, mutta väestökirjanpidon mukaan selvä enemmistö Kurkijoen asukkaista oli 1600-luvun jälkeen näitä muulta tulleita. Oletkohan sinä ”kantakurkijokelainen” vai ”junan tuoma”. Mitä tästä tiedetään?
Sukututkimuspiirin tapaaminen on Loimaalla kaupungintalolla keskiviikkona 19.9.2018 klo 18.30 ja Helsingissä torstaina 20.9.2018 Karjalatalolla klo 18.00. Piiriläisiä on paikalla aina kaksi tuntia ennen varsinaisen tapaamisen alkua. Silloin on oiva tilaisuus esim. selvitellä rauhassa omaa sukuaan.
Kaikki ovat sukututkimuspiirin tapaamisiin tervetulleita – ei tarvitse edes tietää suvustaan mitään!

Ahti Kurri

Lisää luettavaa...