Kirjonta on vuoden 2018 käsityöteema

Taito-liitto on valinnut toista kertaa vuoden käsityöteeman. Tänä vuonna se on kirjonta.
Kirjonta on pitkään ollut unohduksissa, mutta sen suosio on maailmanlaajuisesti nousussa. Kirjonta on käsityötekniikka, josta löytyy runsaasti variaatioita eri puolilta maailmaa.
Suomi on saanut vaikutteita kirjontaperinteeseensä sekä lännestä että idästä. Karjalaisissa kansallispuvuissa on käytetty runsaasti erilaisia kirjontatekniikoita paitojen rekoissa, sorokoissa, verkaviitoissa. Käspaikoissa on upeita etupistokirjontoja ja revinnäistöitä. Näiden tekemisessä on suuri työ, mutta samoja tekniikoita voi hyödyntää myös pienemmissä käsitöissä.
Hiitolaisen kästyökorin palstallakin on pari kertaa vuodessa käsitelty kirjontaa.

Etupistokirjonta

Kirjontateemaan sopivana Hiitolainen kästyökori tarjoaa teille Kukkilintu-museosta löytyneen etupistokirjonnalla kirjotun liinan kuvion mallikaavion. Kirjominen vaatii tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta, mutta pienellä harjoittelulla sen kirjominen onnistuu.
Etupistokirjonnassa työn etupuoli ja nurjapuoli ovat samanlaiset. Karjalaan kirjontatapa on tullut todennäköisesti idästä, ja tekniikkaa pidetään vanhimpana venäläisenä kirjontatapana, jota monet suomensukuiset kansat ovat käyttäneet.
Etupistokirjonnassa on tärkeää, että langat erottuvat selvästi. Neulan kannattaa olla tylppäkärkinen, jotta kankaan langat eivät halkea. Piston pituus riippuu kankaan lankojen paksuudesta, suositeltavaa on, että yksi pisto olisi n. 3 mm ja pisto menee noin 2-4 kankaan langan yli.

Kirjontakaavio.

Kirjontakaavio.

Kirjontakaavion mukaisesti toteutettu etupistokirjontatyö.

Kirjontakaavion mukaisesti toteutettu etupistokirjontatyö.

Lisää etupistokirjonnasta voit lukea mm. seuraavista kirjoista:
Stenj, Maija.; Ollila Aino.: Karjalan kirjonta, WSOY, 1951
Ollila Aino: Etupistokirjonta, WSOY, 1951
ja Internetistä:
http://www.mv.helsinki.fi/home/tauranne/Etupistokirjonta/Index.htm

Jos kirjonta kiinnostaa, Taito-liitto julkaisee vuonna 2018 joka keskiviikko kirjontateemaan liittyvän käsityövinkin verkkosivuillaan taito.fi sekä Facebookissa ”Onni elää käsityössä” -sivulla.

Oikein inspiroivaa käsityövuotta 2018 Hiitolaisen kästyökorin parissa
Pia ja Pirjo

Lisää luettavaa...