SUOMEN ELÄINLÄÄKÄRILIITOLLAKIN ON VAHVAT JUURET KURKIJOELLA

Suomen Eäinlääkäriyhdistys ry. perustettiin 125 vuotta sitten kuuluisassa Hotelli Kämpissä 30.9.1892. Suomessa tuolloin toimineesta noin 30 eläinlääkäristä paikalla kokouksessa oli 13 eläinlääkäriä ja lisäksi kaksi eläinlääketieteen kandidaattia. Kokouksen ja myös yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kurkijoen läänineläinlääkäri Oskar Löfman, joka jo Viipurin maatalousnäyttelyssä vuonna 1887 oli nostanut esille ajatuksen oman yhdistyksen perustamisesta. Oskar Löfman syntyi 2.9.1853 ja hän valmistui eläinlääkäriksi Tukholmassa 1881. Hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana 1892–1902 ja Eläinlääkärilehden päätoimittajana 1897–1900 sekä Kurkijoen läänineläinlääkärinä vuosina 1881–1907. Lisäksi Löfman toimi virkansa ohella maamiesopiston eläinlääkinnän opettajana. Löfman kuoli 15.6.1907 vain 54-vuotiaana.

Seppeleen lasku Kurkijoella

Eläinlääkäriliiton perustajajäsenen Oskar Löfmanin vastalöydetylle haudalle Kurkijoella laskivat seppeleen eläinlääkäriliiton edustajat Kirsi Sario ja Ava Sovijärvi.

Eläinlääkäriliiton perustajajäsenen Oskar Löfmanin vastalöydetylle haudalle Kurkijoella laskivat seppeleen eläinlääkäriliiton edustajat Kirsi Sario ja Ava Sovijärvi.

Nykyisen Suomen Eläinlääkäriliiton 125-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin on kuulunut myös seppeleen lasku liiton edesmenneiden kunniajäsenten ja merkkihenkilöiden haudoille eri puolilla Suomea. Myös Oskar Löfmanin haudalle Kurkijoen vanhalla hautuumaalla oli mahdollisuus laskea seppele 28.8.2017 Kurkijokelainen-lehden elokuisen matkan yhteydessä, sillä Löfmanin hauta oli juuri parahiksi tänä keväänä löytynyt hautausmaiden kunnostusmatkalla. Eläinlääkäriyhdistyksen aikanaan lahjoittama hautakivi oli nyt kaatunut, mutta ehjä, joten toivottavasti se on mahdollista vielä nostaa takaisin paikoilleen. Samana päivänä laskettiin seppele myös Kurkijoen entisen piirieläinlääkärin Kaarlo Gummeruksen haudalle Kurkijoen keskimmäisellä hautuumaalla. Eläinlääkäriliittoa edustivat Kirsi Sario ja Ava Sovijärvi. Seppeleiden laskuun osallistui myös suurin osa elokuun ryhmämatkalaisista. Tämä ilahdutti ja liikutti meitä liiton edustajia, sillä runsas osallistujien joukko teki seppeleiden laskutilaisuudesta erityisen juhlallisen.
Eläinlääkäriliitto on järjestänyt juhlavuotensa aikana myös monia muita tapahtumia. Keväällä oli yleisöseminaari, jonka aiheena oli eläinten ja ihmisten yhteinen terveys, ja teemana antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien torjunta. Samana päivänä liiton jäsenet pääsivät perheineen ja ystävineen tutustumaan myös Korkeasaaren eläintarhaan sekä Yliopistolliseen eläinsairaalaan Helsingissä. Heinäkuussa liitto järjesti yhdessä Mikkelin raviradan kanssa yleisöseminaarin suomenhevosen 110-vuotisen kantakirjauksen kunniaksi ja St Michel-ravien juhlalähdön suomenhevoselle. Raviviikonloppuna oli aihetta moneen juhlaan, onhan raveja järjestetty maassamme jo 200 vuoden ajan.
Juhlavuosi huipentui täsmälleen Eläinlääkäriliiton 125-vuotispäivänä 30.9.2017 vietettyyn pääjuhlaan Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla, eli vain parin korttelin päässä syntypaikastaan Hotelli Kämpistä. Pääjuhlan riemukkaissa musiikki- ja näytelmäesityksissä nousivat esille niin erilaiset eläimet kuin eläinlääkäritkin, kurkijokelaisia kollegoitamme unohtamatta! Paikalla ollut juhlaväki sai viettää ikimuistoisen viikonlopun ja samalla vakuuttua siitä, että alkuajoistaan satakertaistunut ammattikuntamme kunnioittaa ja vaalii vanhaa perintöä ja jatkaa entistä vahvempana työtään eläinten ja ihmisten yhteisen terveyden hyväksi.

Kirsi Sario ja Ava Sovijärvi

Lisää luettavaa...