Kurkijoen karjalanpiirakoista kypsyi kotileipomon suosikki

30-vuotias yrittäjä Aino Tammi arvostaa käsityötä ja lähiruokaa

Kolmekymppinen perisatakuntalainen yrittäjä Aino Tammi ihastui pikkutyttönä Kurkijoen Tervusta evakkoreissulla Vampulaan päätyneen Anja Lipiäisen (o.s Ahokas) karjalanpiirakoihin niin, että pyörittää nyt Loimijoen rantamilla omaa leipomoa. Kotileipomo Wampullan erikoisuutena ovat juuri ne Kurkijoen suussasulavat piiraat.

Tuntia ennen sovittua haastatteluhetkeä Aino soittaa.
-Voisitko tulla kymmenen minuuttia tai vartin myöhemmin. Myllyltä soitettiin, että pitäisi hakea jauhot pois.
Nuori yrittäjä haluaa omalta osaltaan pitää maaseutua elävänä hankkimalla leipomossa käytettävän viljan kotikylän pelloilta.
-Appiukon mailta tuosta vierestä tulevat jyvät ja ne jauhatetaan Rutavan myllyssä. Leivonnassa käytettävät kananmunat tulevat Huittisista ja täältä Vampulasta tulevat esimerkiksi hunaja ja valtakunnallisiin erikoisuuksiin kuuluva hieno ruusunterälehtihillo. Lähituottajilta hankin myös niin possunlihaa kuin nautaakin. Mustikoita ja puolukoita löytyy metsistä.

Karjalanpiirakoita
urheilumyyjäisiin
Niin, ne Kurkijoen piirakat! Vaikka Ainon vanhemmat ovatkin satakuntalaisia, oli kotona leivottu viikottain – karjalaisillekin kovin tuttuun tapaan – lauantaisin siis.
-Pikkutyttönä minulla oli oma leivinalusta ja oma kaulin. Siinä äidin kanssa hääräsin ja pyörittelin omia pullia. Usein ne päätyivät parempiin suihin jo ennen kuin ehtivät uuniinkaan.

Aino Tammi Wampullassa

Kahville kotileipomoon poikkeavat voivat seurata Ainon leivontaa paikan päällä.

Aino pelasi nuorena lentopalloa. Rahaa hyvään harrastukseen kerättiin myyjäisillä.
-Äiti sanoi, että meillä sitten leivotaan!
Leipomuksiin liitettiin myös karjalanpiirakoita, joiden tekemisen tuli opettamaan lähellä asuva Lipiäisen Anja, Ainon velipojan anoppi. Niin Ainosta alkoi kehittyä piirakkamestari, jonka makoisat karjalaiset perinneherkut katoavat kyläläisten suihin nopeasti ja usein lämpiminä heti uunista otettuna.
Ainon kotileipomo sijaitsee Loimijoen varressa, nykyisin Huittisiin kuuluvan Vampulan keskustassa.
-Ensin pyöritin kotileipomoa nimensä mukaisesti kotona, mutta puolitoista vuotta sitten toiminta pääsi käynnistymään tässä vanhassa Vampulan apteekissa, jossa apteekkitoiminta oli loppunut vuonna 2012. Omalla porukalla teimme tässä remonttia, esimerkiksi kaikki putket ja sähköt uusittiin, ilmanvaihtoa lisättiin ja sisälle kannettiin kunnon uuni. Nopeasti piirakat ja muut herkut paistavalla uunillakin on oma tarinansa. Se on näet Huittisten varavankilan vanha uuni.
Karjalanpiirakoiden lisäksi Ainon sorttimenttiin kuuluvat niin saaristolaisleivät,

 

sämpylät, satakuntalaiset kakot, piimälimput, pullat, munkit, kääretortut, kuivakakut kuin pikkuleivätkin. Tilaustuotteina saa sitten myös monenlaisia muita käsintehtyjä leivonnaisia. Kotileipomon yhteydessä toimivassa pienessä kahviossa on myynnissä erilaisia lähituotteita Kotajan ruusunterälehtihillosta Pietilän hunajaan ja euralaisista mehuista Torikan lampolan karitsansäilykkeeseen. Vampulan oman myynnin lisäksi leipomon tuotteita tehdään paljon Huittisiin sekä Reko-ruokapiirin kautta niin Turkuun, Poriin kuin Raumallekin.

 

Karjalaisuus tuli
tutuksi naapurista
Karjalanpiirakat viehättävät Ainoa erityisesti siksi, että niiden rakenne on yksinkertainen, mutta samalla myös erikoinen ja eksoottinen. Piiraat ovat persoonallisia, yksilöllisiä, usein jopa tekijänsä mukaisia.
-Tykkään tehdä ruokaisia, kunnon kokoisia piirakoita. Ei tainnut olla Lipiäisen Anja, vaan peruskoulun yläasteella joku opettaja, joka sanoi, että ”karjalanpiirakan pohjan pitää olla niin ohut, että valoa vasten katsottuna sen läpi näkyy seitsemän kirkkoa”.
Karjalaisuus on ollut nuoresta iästään huolimatta jo moneen yhteiseen puuhaan ja harrastukseen ehtinyttä Ainoa Vampulassa aina lähellä.
-Naapurissa asuneet Helvi (o.s. Mäkikoski Mikrilästä) ja Eino ”evakkopoika” Heikinmaa (Saareksilta) perheineen tulivat tuthttps://www.kurkijokelainen.fi/wp-admin/media-upload.php?post_id=494&type=image&TB_iframe=1uksi. Sinne livahdin usein pikkutyttönä. Samoin tutuiksi tulivat tietenkin niin ikään ihan lähellä asuneet Anja (o.s. Ahokas Tervusta) ja Kalevi Lipiäinen (Saareksilta) perheineen. Sen olen oppinut tuntemaan, että karjalaiset ovat työteliäitä ja elämänmyönteisiä ihmisiä. Kun satakuntalainen on ujo ja hiljainen, karjalainen täyttää valoisuudellaan ja iloisuudellaan usein koko huoneen heti sisään astuessaan.

Käsityö kunniaan
yhdessä yrittämällä
Itsestään selvää eivät Ainolle omaa elämäntyötään miettiessään leipurinhommat olleet.
-Valmistuin ensin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Jatkoin opiskelua sosionomiksi Turun ammattikorkeakoulussa ja erikoistuin vielä lastentarhanopettajaksi. Yhdessä isän avopuolison kanssa perustimme kotipalveluyrityksen, joka periaatteessa toimii vieläkin. Nyt kuitenkin leipominen on päätyöni.
Kotileipomon pyörittämisen lisäksi kokoomuksen luottamustehtävissä mukana oleva Aino on Huittisten kaupunginvaltuuston varajäsen sekä jäsenenä myös kirkkovaltuustossa. Yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa sujuu luontevasti Vampulan yrittäjien sihteerinä.
-Vampulassa on nelisenkymmentä yritystä ja pääponnistuksemme on vuosittainen Vampula-viikko. Uudenvuoden ilotulitus on myös perinne, jossa ollaan yhdessä mukana. Yrittäjäyhdistys järjestää jäsenilleen vuoden aikana myös erilaisia tapaamisia, kuten laiva- ja teatterimatkoja. Kuntoilemassakin käydään porukalla.
Aino Tammi puhuu ja tekee käsityön ja paikallisen työn kehittämisen puolesta.
-Niin karjalanpiirakoissa kuin kaikissa leipomotuotteissa hyvillä raaka-aineilla on tärkeä osansa. Puhtaista, mieluiten paikallisista aineksista ei kannata tinkiä
Riisipiirakoiden lisäksi Ainon kotileipomosta saa uunista nosteltuja lämpöisiä perunapiiraita.
-Gluteenittomasta tattaripiirakasta tuli suosittu. Monet sellaisetkin ihmiset, joilla ei ole keliakiaa ovat siihen tykästyneet. Vielä en ole sulhaspiiraita, lanttukukkoja tai ruispohjaisia mustikkakukkoja leipomotuotteisiin ottanut, mutta uskon, että karjalaisista leipomuksista ja resepteistä löytyy vielä paljon kokeiltavaa ja tämän päivän makutottumuksiin liitettävää perinneherkkua.

Teksti ja kuvat:
JUKKA SAARINEN

Aino Tammi

30-vuotias yrittäjä Huittisten Vampulasta.
Perheeseen kuuluvat mies Panu sekä 7-vuotias Otto ja 5-vuotias Olga.
Käsintehtyjä leivonnaisia valmistava Kotileipomo Wampulla toiminut vanhassa apteekissa Vampulan keskustassa vuodesta 2015. (facebook.com/wampulla).
Harrastuksiin kuuluvat erilaisten luottamustehtävien lisäksi lukeminen, liikkuminen ja yhteiset rauhoittumisen hetket hyvien elokuvien parissa.

 

Lisää luettavaa...