SA-kuvat ja niiden hyödyntäminen eri käyttötarkoituksiin

Kuvakaappaus SA-kuva-arkistosta. Kuvaan on liitetty opaste-tekstit hakuehtojen asettamiseen, tallennettavien kuvien valintaan sekä tallentamiseen.

Puolustusvoimilla on laaja valokuva-arkisto viime sotien ajalta. Sotilasorganisaatioihn kuuluneiden tiedustelukomppanioiden valokuvaajien ottamia kuvia on katseltavissa tai ladattavissa internetin SA-kuva-sivustolta (http://sa-kuva.fi) kaikkiaan n. 160 000 kpl.

SA-kuva-sivustolla todetaan, että ” Kuvien ajallinen jana ulottuu aina syksyn 1939 ylimääräisistä harjoituksista Lapin sotaan. Kuva-aiheina ovat mm. kotirintama, sotateollisuus, evakot ja sotatapahtumat rintamalla.” Jos kuvia esitetään julkisesti tai käytetään erilaisissa julkaisuissa, on esittäjän ilmaistava kuvien lähde, kuten SA-kuva-sivustolla todetaan: ” Kuvat ovat vapaasti käytettävissä, jaettavissa edelleen, muokattavissa ja julkaistavissa sillä edellytyksellä, että kuvalähde SA-kuva mainitaan. Tämä koskee myös kaupallisia julkaisuja.”

Kuvia Kurkijoelta ja Hiitolasta

SA-kuva-arkistoon tallennettuja valokuvia Kurkijoelta ja Hiitolasta. Kuvassa Kurkijoen kirkko.

SA-kuva-sivustolla on Kurkijoelta noin 330 valokuvaa ja Hiitolasta lähes 450 kuvaa. Suuri osa kuvista kohdistuu ymmärrettävästi sotatapahtumiin, mutta niiden joukossa on myös kuvia paikkakunnan asukkaiden elämänympäristöistä, maisemista, paikoista, rakenteista ja jopa henkilöistä sotavuosien ajalta. Jotkut kuvat saattavat sisältää viimeisiä näkymiä entiseen, menetettyyn elinympäristöön ja elämäntapaan, mitä ei enää ollut olemassa, kun pääsy entisille kotiseuduille tuli mahdolliseksi 1990-luvun alussa lähes 50 neuvostovallan vuoden jälkeen. Kuvat saattavat olla ainoita kuvallisia dokumentteja menetetystä elinympäristöstä, sillä vielä 1930-luvullakaan kuvallinen dokumentointi ei ollut niin yleistä kuin nykyisin. Kaikilla ei ollut edes mahdollisuutta eikä osaamista tallentaa elämänolosuhteitaan kuvallisena kerrontana.

SA-kuvat vapaasti käytettävissä

Näkymä Hiitolan Linnavuorelta kaakkoon.

Vaikka SA-kuvat ovat olleet vapaasti käytettävissä jo vuosien ajan, niihin tutustuminen ja varsinkin niiden hyödyntäminen yksityiskäytössä on ehkä jäänyt vähäisemmäksi. Kurkijokelaisen toimitusneuvossa heräsi jokin aika sitten ajatus tehdä sivustoa hieman tutummaksi lukijoille. Ajatuksena oli, että tietokannasta saattaisi löytyä kuvia, jotka liittyvät jollakin tavalla oman suvun ja lähiomaisten elämänympäristöön ja -vaiheisiin. Tämän ohella menetetyn Karjalan pitäjäyhteisöjen perinteen vaalimistoimintaan kuvista löytyy tallentamisen arvoista kuvallista materiaalia. Tässä yhteydessä on tärkeää, että kuviin sisältyvät myös tiedot kuvauskohteesta, kuvausajankohdasta ja usein myös kuvaajasta.

Miten voin ladata SA-kuvia omaan käyttöön?

SA-kuva-sivustolle pääsee helposti näppäilemällä tietokoneelle hakusana SA-kuva. Näin pääset sivuston avaussivulle. Samalla voit tallentaa sivuston internet-osoitteen kirjanmerkkikokoelmaasi. Toimi seuraavasti:

Valitse haluamasi kieli (vaihtoehdot suomi, ruotsi ja englanti) klikkaamalla vastaavaa lippupainiketta. Tutustu seuraavalla sivulla oleviin kuvien käyttöehtoihin ja hyväksy ne klikkaamalla ao. painiketta. Samalla sivustolla kerrotaan muutamin sanoin SA-kuva-arkiston sisällöstä.

Kuvia voi hakea erilaisilla hakuehdoilla

Elisenvaaran pommituksessa kesäkuussa surmansa saaneita haudataan Kurkijoen-hautausmaalle elo syyskuu-1944.

Hyväksyttyäsi kuvien käyttöehdot pääset kuva-arkiston valikko-sivulle. Sivun oikeassa yläkulmassa joukko painikkeita, joiden avulla voit asettaa hakuehdot. Ajallisena alkuasetuksena on koko sotavuosien aika tasavuosina (1.1.1939-31.12.1945). Halutessasi voit rajata tarkasteltavan ajanjakson lyhyemmäksi muuttamalla aikamääreitä. Voit myös käyttää aikakausirajausta klikkaamalla Aikakausi-painiketta, jolloin tarkastelun voi rajata haun talvi-, jatko- tai Lapin sotaan. Tekstihaku-kohtaan voit kirjoittaa, miltä paikkakunnalta (esim. Kurkijoki, Hiitola) otettuihin kuviin haluat tutustua. Koska kuvien joukossa on myös kuvia, joista puuttuu (jostain syystä) kuvausajankohta, klikkaa +päivättömät-painiketta, jotta saat myös ko. kuvat mukaan valintaan. Kun klikkaat Hae-painiketta, sinulle avautuu kuvavalikko asettamiesi ehtojen mukaisesti.

Kuvien selaaminen

Kuvavalikkoon avautuu kerralla 15 esikatselukuvaa, joista kaksi riviä (a´5 kuvaa) on kerrallaan näkyvissä. Näkymättömissä olleen rivin saat näkyviin hiiren rullan avulla tai liu´uttamalla esikatselukuvien oikealla puolella olevaa palkkia ylös-alas. Näytössä olevan kuvasarjan voit vaihtaa ”Edellinen”- ja ”Seuraava”-painikkeilla tai painamalla jotain em. painikkeiden välissä olevaa numero-painiketta. Kuvia voit katsella painamalla ”Esitys”-painiketta, jolloin pääset kuvaesitykseen haluamastasi aloituskohdasta alkaen. Avautuvan kuvan alareunassa ovat nuolinäppäimet, joilla pääset kuvasarjassa eteen- tai taaksepäin.

Avautuvien kuvien alareunassa on selite kuvan esittämästä kohteesta tai tapahtumasta sekä kuvausajankohta.

Kuvan voi tallentaa

Näyttöesityksestä et pääse tallentamaan kuvaa itsellesi, vaan tallentamista varten on palattava esikatseluvalikkoon. Kun löydät kuvan, jonka haluat tallentaa, klikkaa ao. esikatselukuvaa, jolloin näytön oikeaan reunaan avautuu em. esikatselukuva suurempana. Kuvan ja sen selitetekstin välissä on kolme painiketta, jolloin i-painiketta painettuasi avautuu uusi ikkuna, josta selviävät kuvan tiedot. Ikkunasta pääset pois klikkaamalla ”Sulje”-painiketta. +-painikkeella avautuu suurempi esikatselukuva. Pois pääset klikkaamalla kuvan oikeassa yläkulmassa olevaa ruksia (X). Kuvan pääset tallentamaan resoluutioltaan täysikokoisena klikkaamalla +-painikkeen oikealla puolella olevaa ”korppu”-painiketta, jolloin sinulle avautuu ikkuna, jonka yläreunassa muistutetaan kuvien käyttöehdoista. Kuvan pääset lataamaan klikkaamalla ”korppu”-painiketta (sivulla mainittua koodia ei tarvitse kirjoittaa, vaan klikkaus riittää). Kuva tallentuu tietokoneen tallennetut tiedostot- kansioon, josta voit avata kuvan täysikokoisena ja tallentaa haluamaasi kansioon. Etsi ja tallenna kaikki haluamasi kuvat em. tavalla. Kuvassa 1 on em. prosessi esitetty kuvakaappauksen ja siihen liitettyjen viitteiden avulla.

Tallentamiasi kuvia voit käsitellä kuvankäsittelyohjelmalla ja muun muassa rajata uudelleen, mutta SA-Kuva-tunnus on hyvä säilyttää kuvan oikeassa alanurkassa tai kopioida kuvassa johonkin toiseen paikkaan.

Ja sitten vaan katselemaan ja tallentamaan kuvia!

Raimo Hannukainen

Lisää luettavaa...