Kurkijoki-Säätiön stipendiaatti Emma Tepponen: ”Menneisyys toi minulle tulevaisuuden”

Emma Tepposen suunnitelmissa on jäädä puolustusvoimien palvelukseen.

Emma Tepponen kiinnostui Suomen historiasta alun perin isoisänsä tarinoiden kautta ja sitä kautta lähti kiinnostus myös maanpuolustukseen, asepalveluksen suorittamiseen ja mahdolliseen uraan puolustusvoimien palveluksessa.

Emma Tepponen haki naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen ja astui armeijan palvelukseen 3. heinäkuuta 2023. Varusmiespalvelus muodostuu eri koulutusjaksoista ja kursseista. Kaikki aloittavat palveluksen samalta viivalta alokkaina.

Varusmiespalveluksen arki ei tullut Tepposelle täytenä yllätyksenä.

– Minulla on aika paljon kavereita, jotka ovat jo käyneet armeijan ja he ovat kertoneet kokemuksistaan. Sosiaalisesta mediastakin löytyy paljon tietoa asiasta. Kun sinne pääsi, niin se oli aika lailla sitä, mitä olin kuvitellutkin sen olevan.

– Menin alun perin jääkärikomppaniaan Säkylään. Hain raketinheitinkomppaniaan ja alokaskauden jälkeen tulikin muutto Niinisaloon, jossa olin 12 viikkoa, Tepponen kertoo.

Naisilla yhtäläiset mahdollisuudet edetä sotilasuralla

Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä ja heillä on yhtäläiset mahdollisuudet päästä johtajakoulutukseen ja myöhemmin myös sotilasuralle.

Palvelustehtäviä ei jaeta sukupuolen mukaan vaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella.

Alokasjaksolla tehdään varusmiesten koulutushaaravalinnat.

Koulutushaarajakson aikana tehdään johtajavalinnat aliupseerikurssille. Johtajakoulutukseen valitaan johtamis- ja oppimisedellytyksiltään testien perusteella sopivimmiksi arvioidut varusmiehet.

– Jo ennen palvelukseen astumista tavoitteenani oli päästä reserviupseerikouluun. Nyt marraskuun puolessa välissä olen jo pari viikkoa täällä Haminassa ollut. Seuraavat 14 viikkoa olen vielä täällä Haminassa ja sitten palaan Niinisaloon raketinheitinpatteriin palvelusajan loppuajaksi. Kotiudun kesäkuun 14. päivä, Tepponen kertoo.

 Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavat palvelevat 347 päivää.

– Minulle reserviupseerikouluun pääsy on ehdottomasti kunniakysymys. Reserviupseerikoululla on pitkät perinteet ja on kunnia päästä osaksi sitä pitkää ketjua. Myös sodanajan tehtävät muuttuvat koulutuksen myötä vastuullisemmiksi, Tepponen kertoo.

Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin.

Yhteismajoituskokeilu

Yhteismajoituskokeilu alkoi vuonna 2020. Kokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista ja edellyttää kaikkien samassa tuvassa majoittuvien suostumusta.

– Ollaan annettu kirjallinen suostumus ja koska tahansa siitä saa sanoa itsensä pois, jos siltä tuntuu, Tepponen kertoo.

Sosiaalitilat, kuten suihku- ja wc-tilat, ovat myös yhteistuvissa majoittuville miehille ja naisille erilliset

– Alokaskauden olin yhteistuvassa ja nyt Haminassa taas ollaan sekatuvissa. Niinisalossa meillä oli oma naistentupa ja ei siinäkään mitään vikaa ollut, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että yhteistupa toimii ehdottomasti paremmin kuin naistentupa, yhteishenki on parempi, Tepponen kertoo.

Ajatuksia armeijasta

Armeijassa on paljon erilaisia käytäntöjä, jotka poikkeavat siviilielämästä. Esimerkiksi tervehtiminen ja puhuttelu tapahtuvat armeijassa eri tavalla kuin normaalissa arjessa.

– Olen melko itsepäinen ja siviilissä tulee sanottua herkästi oma mielipide, mutta palveluksessa ollessa ei sitten sitä omaa mielipidettä voinutkaan sanoa. Välillä oli jo väittämässä vastaan ja kerkisi jo suunkin avaamaan puoliksi, mutta sitten tajusikin, että nyt ei ehkä ole oikea kohta sitä tehdä, Tepponen kuvaa palveluksen alkuaikoja.

– Armeijassa on paljon ns. mosaflunssaa. Sanonta tulee siitä, kun tullaan eri paikoista ja keräännytään yhteen, niin flunssa leviää herkästi. Vaikeinta koko palveluksen ajan oli olla kipeänä ja poissa palveluksesta.

Armeija-ajasta jää monelle mukavat muistot ja elinikäisiä ystävyyksiä.

– Hienointa on ollut ihmiset, joihin on saanut tuolla maailmassa tutustua. Armeijakavereista, joiden kanssa ollaan ollut tiiviisti yhdessä, on tullut lyhyessä ajassa läheisiä. Se on ollut ehkä kaikista sydäntä lämmittävin ajatus ja se mikä on ehkä yllättänytkin siellä, Tepponen kertoo.

Tavoitteena jäädä puolustusvoimien palvelukseen

Tällä kertaa Emma Tepponen viettää itsenäisyyspäivää Reserviupseerikoululla, Haminassa.

Emma Tepposen suunnitelmissa on jäädä puolustusvoimien palvelukseen.

– Suunnitelmat kotiutumisen jälkeen ovat vielä vähän auki, mutta tavoitteena olisi jäädä tonne ns. ”kultaiseen kotiyksikköön” eli Niinisaloon töihin. Jos siellä ei ole vapaita paikkoja, niin mahdollisuuksia on päästä muihin puolustusvoimien yksiköihin. Haluaisin nähdä mitä puolustusvoimien palveluksessa työskentely on, ja miettiä sitä kautta, olisiko kadettikoulu se oma paikka.

Maanpuolustuskoulusta valmistuu sotatieteiden kandidaatiksi.

– Kolme vuotta opiskelee kandidaatiksi ja sitten viiden vuoden työjakson jälkeen voi kirjoittaa maisterin. Siinä vaiheessa ylenee kapteeniksi, Tepponen kertoo.

Itsenäisyyspäivä armeijan leivissä

– Tällä kertaa itsenäisyyspäivää tulee vietettyä armeijan leivissä. Reserviupseerikoululla, Haminassa, on omat juhlallisuutensa ja paraatinsa, Tepponen kertoo.

– Suomen itsenäisyydestä tulee ensimmäiseksi mieleen vapaus ja sitä kautta rohkeus, Tepponen toteaa.

– Koen, että Suomi on ollut, henkilökohtaisesta näkemyksestä ja kokemuksesta käsin, vakaa paikka elää ja opiskella. Itselläni on ollut niin paljon mahdollisuuksia, että on välillä ollut vaikea valita. Mutta vakaa ja rakas. Vaikea kuvailla sanoilla, mutta turvallinen paikka ehdottomasti.

Nuoren puheenvuoro

Kurkijoki-Säätiön stipendiaatti, Emma Tepponen kävi pitämässä Nuorten puheenvuoron Kurkijokelaisten pitäjäjuhlissa elokuussa 2023.

– Siellä juhlissa pääsi näkemään ihmisiä, joiden kanssa on yhteisiä juuria ja oli ehdottoman avartavaa nähdä, kuinka paljon tuttuja Loimaalaisia naamoja siellä oli.

Sain lahjaksi evakkoperheestä kertovan kirjan, ja otin sen kasarmille mukaan. Kun luin sitä, niin ehkä pari kyyneltäkin lukiessa tirautin. Kiinnostus suvun historiaan nousi entisestään ja kunnioitus evakkoja kohtaan, vaikka en ole näitä ihmisiä tavannutkaan. Juhlissa oli paljon ihmisiä ja tuntui että ollaan siitä huolimatta kaikki yhdessä. Ehdottomasti avartavat ja lämminhenkiset juhlat, Tepponen toteaa.

Kiinnostus omiin juuriin herää usein suvun vanhimpien tarinoiden kautta.

– Alunperin lähti kiinnostamaan suomen historia pappan tarinoitten kautta ja sitä kautta myös maanpuolustus aiheena. Nyt taas sitten, kun olen kiinnostunut urasta tuolla puolustusvoimilla, niin ehkä se, että se toi mulle sen tulevaisuuden se menneisyys. Olen istunut pitkiä minuutteja ja tunteja metsässä erinäisissä vartiovuororssa ja tämmöiseen hienoon lauseeseen olen omissa pohdinnoissani päätynyt, Emma toteaa haastattelun lopuksi.

TE

Lähde: Puolustusvoimat.fi

Lisää luettavaa...