Loimaan keppiverstaalla tapahtuu

Risto Jaakkola ja myytävien keppien rivistö Töpinän seinällä.
Jutun kuvat Eino Vepsä

Veteraanituvalla on monenlaista toimintaa ja yksi niistä on kävelykeppien teko. Tätä hommaa pyörittää noin kymmenhenkinen mieskäsityöläisten ryhmä ja neljä-viisi huoltoryhmän naista, jotka vuorollaan keittävät talkoolaisille kahvit ja laittavat pöytään maittavia suuhunpantavia. Tämä toiminta ei ole uutta, sillä se alkoi jo 1980-luvulla, Oiva Sinervon aloitteesta, ja työmaan verstaat siirtyivät Veteraanituvan huoltotiloihin tuvan valmistumisen jälkeen.

Voitto Suvila tarkastaa työn laatua.

Kun kävin tutustumassa tähän isänmaallisten talkoolaisten joukkoon, jäi mieleen kuva hyvähenkisestä joukosta, jossa työn ohessa vaihdetaan mielipiteitä ja kerrotaan kuulumisia ja tietysti myös suunnitellaan tulevia. Nykyisen talkooporukan vetäjänä on Voitto Suvila ja hän kuvasi toimintailmapiiriä erinomaiseksi. ”Jokainen tekee työnsä kunnolla ja keskusteluissa ei huumoriakaan unohdeta”. Voitto kiitteli joukon yhteishenkeä ja kertoi myös tuotannon määristä, joka on ollut huipussaan vuosituhannen vaihteen kahta puolta. Tulot kepistä käytetään kokonaisuudessaan veteraanitoimintaan.

Työmaalla ei hosuta

Ilmo Vesterinen on työssä porakoneella.

Jokainen talkoolainen tekee ”sarjatyötä” eli oman osuutensa oli se sitten sorvausta, vuolemista, hiomista, heloittamista, kokoamista, maalausta tai jotain muuta. Työmaalla ei hosuta, koska aina pidetään työn laatu korkealla. Kepin kahvat ovat punapyökkiä ja ne tulevat alihankintana raakasorvattuina kaksi kahvaa yhdessä. Kun Kalevi Suvila oli ollut tekemässä itselleen omaa keppiä, hän oli laskenut siihen tarvittavan yli 20 eri työvaihetta.

Tätä keppien tekoa voi kutsua jo perinteeksi, joka on tuonut mainetta Loimaalle erinomaisen laatutuotteen muodossa ja kysyntä osoittaa, että hyvä maine on lisännyt kysyntää ja arvostus on noussut. Eräässä kuvakaappauksessa näkyy Loimaan veteraanien valmistama keppi myös entisen pääministeri Paavo Lipposen kädessä ja toisella puolella on tukena Lenita Airisto.

Hyväksi todettu

Maalaamista, hiomista ja heloittamista. Etualalla Tuomo Mäkelä ja Risto Kylä-Utsuri.

Arvoitus: Mikä on se, joka kävelee aamun neljällä, päivän kahdella ja illan kolmella jalalla?

Ihminenhän se on, koska aivan pienenä lapsi kulkee neljällä raajalla kontaten, aikuisena kävelee normaalisti, mutta illalla, vanhuksena täytyy turvautua kolmanteen jalkaan eli kävelykeppiin. Siksi kepeillä on paljon käyttäjäkuntaa, sillä moni vanhus tarvitsee käteensä tuen turvaksi kaatumisilta, liukastumisilta ja keppi antaa tarvittavan suojan lepohetkeäkin varten.

Tätä taustaa vasten huomattiin tuntuva tarve hyvien kävelykeppien saamiseksi veteraanien käyttöön ja Veteraaniliitto teetti niitä myyntiä varten. Kun Liitto lopetti keppien tuotannon, esitti Sinervo aloitettavaksi niiden teko Loimaalla. Keppien laatu kohosi niin hyväksi, että niitä ostetaan paljon myös lahjaksi, kertoi nykyisin keppien markkinoinnista vastaava Risto Jaakkola. Kepin kahvassa oleva Veteraanimerkki on myös osoituksena siitä, että keppi on hyväksi todettu ja on Veteraaniliiton hyväksymä.

Tuotanto on ollut huomattavaa

Kävelykeppien tuotanto on näiden kuluneiden vuosien aikana ollut huomattavaa (yli 200 keppiä vuodessa ja parhaana vuonna yli 400 kpl) ja se työ ja materiaalit on ollut ja on edelleen todella laadukasta ja siksi se on saanut hyvän maineen ja asiakaskuntaa on ympäri maailman, sillä niitä on tilattu jopa Australiaa ja Amerikkaa myöten. Talkoolaisien joukko on myös vuosien mittaan osittain muuttunut luonnollisista syistä, mutta onneksi on löytynyt tilalle uusia tekijöitä.

Erinomainen lahja

Keppien valmistuksessa on monta työvaihetta.

Varsinaiset sotiemme veteraanit ja lotat, kunniakansalaisemme, ovat nykyään enää pieni vanhusten joukko, joten heidän keppien tarve on jo vähäistä, mutta kun me kaikki vanhenemme, niin tukien tarve tulee iän mukana lisääntymään. Siksi moni tulee ostamaan kepin itselleen tai lahjaksi ystävälleen. Laadukas työ ja hyvin käteen sopiva kahva sekä kaunis muotoilu takaavat sen, että keppi on erinomainen lahja kaikille tarvitsijoille. Ja valinnan varaa on, koska keppien pituuksia on kaikenmittaisille ihmisille, sillä keppien pituuksia on käyttöalueella joka sentille. Kepin oikea pituus saadaan melko tarkasti siten, että käyttäjän pituus jaetaan kahdella, jolloin saadaan selville oikea kepin pituus, sillä se on noin puolet ihmisen pituudesta.

Laadukas työ ja kaunis muotoilu takaavat sen, että keppi on erinomainen lahja.

Tämä hyvä keppi on varustettu myös piikillä, jonka saa vetäistyä esille aina tarvittaessa. Keppejä on myynnissä Töpinässä, (auki pe klo 10-12) Loimaalla Satakunnantiellä ja hinta on vain 60 € ja keppejä toimitetaan myös postitse. Kannattaa poiketa ostoksille!

Eino Vepsä

Lisää luettavaa...