Jukka Saarinen on ollut monessa mukana

The Vintage Group Liverpoolissa nelisen vuotta sitten, jokainen oman The Beatles -idolinsa kyljessä. Kuvassa vasemmalta Jukka Saarinen, basso, Esa Lahtomaa laulu ja kitara, Arto Säteri rummut ja Risto Korenius soolokitara. Kokoonpano on alkuperäinen ja peräisin Punkalaitumen yhteiskoulusta vuodelta 1968. Silloin yhtye tunnettiin nimellä Group.

Jukka Saarinen ryhtyi runoilijaksi 14-vuotiaana

Kurkijoki-Säätiön toimitusneuvoston puheenjohtajana toimiva Jukka Saarinen perusti sisällöntuotantoon keskittyvän Sanarakas Oy:n kymmenisen vuotta sitten jäätyään lehtityöstä eläkkeelle.

– Sanarakas Oy:n suojissa kirjoitan kolumneja, kokoilen kirjoja, esitteitä, kalentereita ja monenlaisia muita painotuotteita. Viimeisin kirja Tuli…Vesi…Maa…Ilma ilmestyi juuri ennen joulua (2022). Jukka Saarinen on kirjoittanut kirjan runot ja luontokuvat on ottanut huittislainen valokuvaaja Kata Sivunen.

Saarinen oli pienestä pitäen kiinnostunut kirjoista, kantoi kirjastosta valtavasti kirjoja kotiin ja luki paljon.

– Äitini oli sellainen loruilija ja rallattelija ja lauleli laulun pätkiä, ja hänestä on tarttunut kaikki tämä riimintekeminen, hän kertoo.

14-vuotias Jukka istui toisten lasten kanssa urheilukentän rinteellä ja kirjoitteli runoja sinisiin ruutuvihkoihin.

– Harrastin kirjoittamisen lisäksi aktiivisesti yleisurheilua ja juoksin pikamatkoja nuoruusvuosinani, Saarinen kertoo.

”Minusta tuli muusikko”

Vuonna 1968 Saarinen toimi teinikunnan puheenjohtajana.

– Pari poikaa tuli kysymään onko teinikunnalla rahaa? Heillä oli sellainen idea, että perustettaisiin bändi ja käytettäisiin teinikunnan rahoja vahvistimien ja muiden ostoon. Opettajasta se oli loistava idea ja niin minusta tuli muusikko; pitkä tukka ja enkelikiharat oli kaikilla. Nahkatakki ylle ja ruvettiin soittamaan Beatlesia. Kovasti tehtiin keikkoja ja koulun hipoissa soitettiin koulun loppumiseen asti.

Koulu loppui ja armeija tuli eteen. Musiikki jäi, kamat myytiin ja kolme pojista lähti Helsingin suuntaan. Saarinen lähti armeijaan ja jäi Punkalaitumen ja Huittisten seudulle.

– Koulusta lähdettyämme, neljäänkymmeneen vuoteen, ei oltu tekemisissä, mutta viitisen vuotta sitten bändin kitaristi otti yhteyttä ja niin me lähdettiin Liverpooliin Beatles-viikolle. Päätettiin siellä, että nyt bändi tauolta ja soittelemaan. Nyt ollaan neljä vuotta sen bändin kanssa soiteltu. Keikkoja on neljästä seitsemään vuodessa ja soitetaan nostalgista musiikkia; 70-lukua, Dannya, Irwiniä, Beatles-musiikkia ja vähän rockiakin. Kauhean hauskaa se on.

Kirjoittamisesta tuli työ

Kirjoittamista harrastanut Saarinen pääsi Lauttakylän lehteen toimitusharjoittelijaksi vuonna 1972.

– Olin siellä puolitoista vuotta ja sitten Turun Sanomiin tuli uutistoimittajan paikka auki ja pääsin sinnekin. Olin vuorotellen Lauttakylä-lehdessä päätoimittajana ja sitten palasin takaisin Turkuun, oli monen näköistä sattumusta.

Ura sanoittajana alkoi

Toimittajan töiden lisäksi Saarinen kirjoitti pöytälaatikkoon runoja. 1980-luvun alussa hänen tuttavansa otti yhteyttä.

– Hän kysyi, voisinko tehdä yhdelle hänen kaverilleen laulunsanoituksen. En ollut ikinä tehnyt.

Saarinen teki ensin yhden, sitten toisen ja sitten koko levyllisen sanoituksia. Ura sanoittajana oli alkanut. Hän sanoitti Katri Helenan 1993 Euroviisukappaleen, Tule luo, ja on tehnyt sanoituksia useille eturivin artisteille.

– Siellä on Jari Sillanpäätä, Arja Korisevaa, Heidi Kyröä, Lea Lavenia ja Matti ja Teppoa.

Viimeisin sanoitus on Souvareitten uusimmalle levylle päätynyt Kotimaani.

Saarisen seinällä on kunniakirja, Seinäjoen tangomarkkinoilta tangon sävellys- ja sanoituskisan 2. palkinto. Tangon nimi on Yhdestoista hetki ja sen on säveltänyt Risto Pahlama, sanoitus Jukka Saarinen.

– Toistakymmentä kertaa on sanoittamani tango sijoittunut näissä kisoissa 20 parhaan joukkoon, yksi niistä on sanoituksen lisäksi myös oma sävellykseni.

Laulun sanoituksista jäi riiminpätkiä yli

Laulujen sanoituksista ylijääneet riiminpätkät päätyivät runokirjaan.

– Enkeli olkapäällä -kirjassa oli pieniä riimirunoja ja naivistisia enkeleitä. Nokialainen Noora Katto kuvitti tämän 65-sivuisen kirjan. Parin vuoden päästä tehtiin toinen saman sarjan kirja ja ne myytiin molemmat loppuun.

Saarinen on tehnyt tietokirjan Finlanders-yhtyeestä ja pieniä kirjasia eri tilanteisiin.

Neuroliittoon hän on tehnyt Lohdutuksen sanoja -osanottokirjasen, jossa on kauniita kuvia ja koskettavia runoja.

– Teen tällaista käyttörunoutta, Saarinen lopuksi toteaa.


Katri Helenan kanssa Euroviisuihin

Jukka Saarisen sanoittajan uran huippuhetki koitti 30 vuotta sitten, vuonna 1993, kun Euroviisuissa mukana ollut säveltäjä Matti Puurtinen otti Saariseen yhteyttä ja pyysi tekemään sanoituksen sävellykseensä.

– Tein sanoituksen, jonka nimi oli Adios, adios, adios, adios, hän kertoo. Teksti ei Saarisen mielestä kuitenkaan ollut vielä kunnossa.

– Olin menossa Turusta Helsinkiin junalla ja juna mennä kolkotti eteenpäin. Edessäni oli kirkon juliste, jossa luki ”tulkaa tyköni te työtä tekevät ja raskautetut” ja silloin minulle välähti, että ”tule luo, tule luo”.

Saarinen teki uuden tekstin, lähetti sen Puurtiselle ja Katri-Helena valitsi sen useiden sanoitusten joukosta.

Euroviisut järjestettiin keväällä 1993 Irlannin Millstreetissä ja Katri Helena sijoittui kisassa 17. sijalle saaden 29 pistettä. Sillä irtosi finaalipaikka seuraavaksi vuodeksi. Kilpailun voitti Irlanti Niamh Kavanaghin esittämällä kappaleella ”In Your Eyes”.

– Katri Helena meni siellä kihloihin Panu Rajalan kanssa. Rajala tuli minulta kysymään: Mitä tuo ”tule luo” tarkoittaa? Sanoin, että sen voi jokainen itse ajatella miten vaan, Saarinen muistelee.

Apu-lehden toimittaja oli laskenut, että sanoituksessa toistuu 29 kertaa sanat ”tule luo” eikä siinä olen yhtään y-, ä- eikä ö-kirjainta. Kysyi, että onko se tarkoitus? Sanoin, että kyllä oli, mahdollisimman kaunista kansainvälisesti, koska tehtiin suomen kielellä. Semmoisia tarinoita näihin liittyy, Saarinen päättää kertomuksensa.

TE

Lisää luettavaa...