Meksikosta Enontekiölle Loimaan Pikkujouluissa

”Laulamme asioista, jotka vanhalle äijäkvartetille ovat tärkeitä eli naisista”, totesivat Lutuset, joilta sujuivat myös joululaulut.

”Laulamme asioista, jotka vanhalle äijäkvartetille ovat tärkeitä eli naisista”, totesivat Lutuset, joilta sujuivat myös joululaulut.

Nousen viimeiset porrasaskelmat Loimaan kaupungintaloon. Äänestä kuuluu, mihin tulee suunnistaa. Valtuustosali on koristautunut jouluun. Edellisenä päivänä siellä oli vedetty tiukka kokous kaupungin talouteen liittyen, mutta nyt on kurkijokelaisten joulujuhlan aika.
Kynttilät tuikkivat pöydillä. Arpajaispöytä täyttyy palkinnoista ja riisipuuro tuoksuu. Annos rusinasopalla on niin suuri, että kertakäyttölautasen reunat notkuvat.

Kurkijoki-Seuran pj Ahti Kurri toteaa juhlan aluksi (sitten kun saa äänensä kuulumaan), ”on harmi hiljentää karjalaiset” ja jatkaa, että soitti ennen juhlaa seuran enontekiöläiselle jäsenelle, joka lähetti lumiset terveiset etelässä lumettomuudessa juhlivalle väelle: ”Te teette siellä sitä työtä, mitä jäsenyydellä haluan kannustaa.”
Kurkijokelaiseksi ”adoptoitu” Loimaan kaupunginvaltuuston pj Tarja Mäki-Punto-Ristanen muisteli omia lapsuusjoulujaan 1970-luvulla ja miten joulukirkon jälkeen etsittiin isovanhempien hautoja. Samoin isä oli aina hukassa, silloin kun joulupukki saapui järkyttävän ruman, harmaan lahjasäkin kanssa. Sitä Mäki-Punto-Ristanen ihmettelee vieläkin, miten sama säkki on siirtynyt pukille, joka vierailee tänäkin jouluna heidän kodissaan. Hän muistutti miettimän millaisia jouluperinteitä haluamme siirtää jälkipolville.
Seuran Tampereen osaston pj Erkki Kare testasi kuva-arvoituksilla yli 60 henkisen juhlaväen tietoutta Kurkijoesta. Tunnistatko paikan/rakennuksen tai henkilön, jos tutustakin kuvasta näkyy vain pieni osa. Eino Vepsän ja Olli-Pekka Rastaan pöydät keräsivät suurimmat pistemäärät. Olli-Pekan jäädessä nuorempana hopealle.

”Vanha piika muuan kas ” laittaa pikku-Paten ahtaalle Meksikon pikajunassa. Muut matkustajat ihmettelevät, mitenkähän tilanne päättyy.

”Vanha piika muuan kas ” laittaa pikku-Paten ahtaalle Meksikon pikajunassa. Muut matkustajat ihmettelevät, mitenkähän tilanne päättyy.

Juontajana toiminut Ahti Kurrikin oli hukassa, kun Kiertelevä teatteriseurue saapui. Loimaan Seudun Karjalaseuran pj:n Pekka Ahokkaan piti hypätä juontajan tehtäviin. Teatteriseurue ei ollut ollenkaan joulutunnelmissa vaan vei yleisön junamatkalle Sierra Madren taa, jossa iso-Pete ja pikku-Pat ryöstävät junamatkustajia. Kaikki päättyy kuitenkin hyvin vain vanha piika jää kyyneliin, kun ei päässytkään rosvon kanssa naimisiin. Seurue sai yleisön iloiselle mielelle ja päätteeksi raikuvat aplodit.
Jouluisia yhteislauluja säestivät Markku Ahokas ja Jukka Lentonen. Margit Räsänen lausui Aleksis Kiven runon Jouluilta. Juhlan välissä juotiin vielä joulukahvit karjalanpiirakoineen ja vasta paistettuine torttuineen.
HS
kuvat: Jouni Sulavuori

Lisää luettavaa...