Kurkijoki-tuotteilla tärkeä osa kotiseutuhengen vaalimisessa

Uutuustuotteena tulossa Kurkijoki -pelikortit

Kurkijuhlillakin yleensä aina myynnissä olevilla, vanhaa kotipuolta kuvaavilla oheistuotteilla, on tärkeä sijansa karjalaisuuden ylläpitämisessä. Kurkijoki-Säätiön puheenjohtaja Pekka Ahokas sanoo, että taloudellisia näkökohtia suurempi merkitys niillä kuitenkin on kotiseutukulttuurin vaalimisessa.

Kurkijokelaisen toimituksessa olevassa myyntipisteessä on saatavilla tällä hetkellä monenlaisia tuliaisiksi ja lahjoiksi sopivia tuotteita.
– Kirjoilla on kyllä ollut taloudellistakin merkitystä. Menestystuote on ollut esimerkiksi kirja Kurkijoki kylästä kylään. Hyvin on otettu myös vastaan esimerkiksi Kurkijoen kartalla varustettu konepestävä tarjotin.
Ahokkaan mukaan kasvaneella kiinnostuksella sukututkimusta kohtaan on ollut vaikutusta myös kotiseutukirjojen menekkiin.

Uutustuotteena tulossa olevien Kurkijoki-pelikorttien pakkauksen kannessa on yleiskuva Kurkijoelta kullerokoristeineen kaikkineen

Uutustuotteena tulossa olevien Kurkijoki-pelikorttien pakkauksen kannessa on yleiskuva Kurkijoelta kullerokoristeineen kaikkineen.

Naiset herttoja
ja miehet patoja

Kurkijoki-Säätiö ideoi kaiken aikaa myös uusia tuotteita. Yksi tällainen on jo kirjapainovaiheessa olevat Kurkijoki-pelikortit. Kortteihin on painettu Kurkijoki-Museon arkistoista löytyneitä, arkisia askareita Karjalassa kuvaavia mustavalkoisia työkuvia.
-Tämä on ollut todella hauska ja mielenkiintoinen projekti, korttien ulkoasun piirroksineen ja pakkauksineen suunnitellut Marjut Peltola Markkinointiapu IdeaTaskusta Huittisista sanoo.
Korttipakkauksen kuvat on ryhmitelty sitten, että naiset askareineen ovat herttoja ja miehet töineen kaikkineen patoja. Yleiset aiheet maataloudesta rakennuksiin ja kulkuneuvoihin ovat sitten ruutuja ja ristejä. Jokereina ovat piirretyt kurkijokerit. Korttien selkämykseen on taiteiltu kaksi kurkea ja kortteja reunustavat Karjalan punamustat värit. Korttipakkauksen kannessa on yleisnäkymä Kurkijoelta kirkkoineen, Laatokan rantoineen ja kullerokoristuksineen.
-Kurkijoen pelikortit sai hyvän vastaanoton säätiömme hallituksessa ja niinpä se päätettiin jo tänä vuonna toteuttaa. Korttipakka on mukava ottaa mukaan esimerkiksi kotiseuturetkille, viedä tuliaisina ja lähettää lahjaksi vaikka maailman ääriin. Se varmaan myös osaaltaan lisää kiinnostusta karjalaisuutta kohtaan.

Karjalaisuus
omissa käsissä

Kurkijoki -korteilla pelatessa karjalaisuus ja sen vaaliminen ovat muistojen lisäksi koko ajan sananmukaisesti omissa käsissä..
-Minustakin tästä tuli onnistunut projekti. Olen oikein innoissani ja tämä tuo hyvää pohjaa myös työn alla olevaan toiseen, ja aivan toisenlaiseen korttiprojektiin, Marjut Peltola iloitsee.
Muista Kurkijoki-tuotteista saatavilla on edelleen myös esimerkiksi pöytästandaareja, isännänviirejä, teepaitoja, paljon kysyttyjä adresseja, kortteja, Viipurin lauluveikkojen cd-kiekkoja, Kurkien kutsu -dvd:tä ja vaikkapa Kurkijokelaisen vuosikertoja cdr:lle tallennettuina. Niin, ja kirjoja piisaa murresanakirjasta Karjalan matkaoppaaseen ja kyläkirjoista muistelmateoksiin.
Kurkijuhlilla kannattaakin katsoa myyntipöytää sillä silmällä ja kysellä tuotteita Kurkijokelaisen toimituksesta.

Jukka Saarinen

Lisää luettavaa...