Maailman suurin marttailta: Muutamme maailmaa tekemällä pieniä asioita isosti

– Me osaamme myös juhlan. Tänään on juhlan aika. Onnea 120-vuotias marttajärjestö ja onnea kaikki martat! Nostetaan yhdessä onnittelumalja martoille, kehotti marttojen Lounas-Suomen piirin hallituksen jäsen ja tilaisuuden organisoija Päivi Vanha-Perttula.

Marja Tirri Kurkijoen martoista ehdotti Maailman suurimman marttaillan järjestämistä myös Loimaalla. Kaikki maailman suurimman marttaillan kokoontumiset tapahtuivat 31.1.2019 klo 17-19.
Marja Tirri Kurkijoen martoista ehdotti Maailman suurimman marttaillan järjestämistä myös Loimaalla. Kaikki maailman suurimman marttaillan kokoontumiset tapahtuivat 31.1.2019 klo 17-19.

Hymyt levisivät ja mustikkaisen kuohuviinimaljan lasit kilahtelivat marttojen yhtyessä yhteiseen juhlaan.

Valtakunnalliseen päivään osallistumista ehdotti Marja Tirri Kurkijoen martoista marraskuun alkupuolella. Vanha-Perttula kertoi aluksi olleensa hivenen epäileväinen, mutta into lisääntyi, kun ilmoittautumisia tuli suurissa ryppäissä.

– Tulevaisuudessa olisi tarkoituksenmukaista, että tehtäisiin enemmän yhdessä esim. neuvonnallisia tilaisuuksia eikä vain juhlia, innosti Vanha-Perttula paikallisten marttayhdistysten väliseen yhteistoimintaan.

Loimaan alueella toimii seitsemän marttayhdistystä, joista kuusi osallistui marttailtaan Loimaalla ja yksi Huittisissa. Kahden yhdistyksen juuret ovat Kurkijoella.

Kurkijoen martat vanhimpia yhdistyksiä

Marttajärjestö syntyi vuonna 1899. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. Havaittiin, että paras tapa auttaa perheitä oli kodissa tarvittavien tietoja ja taitojen opettaminen.

Toiminta levisi nopeasti, ensimmäiset yhdistykset perustettiin jo parin päivän päästä, vuoden lopussa yhdistyksiä oli 48 ja kymmenvuotisjuhlien aikaan 125. Tänään marttayhdistyksiä ja toimintaryhmiä on yhteensä 1124, valotettiin juhlaan toimitetussa valtakunnallisessa avauspuheessa.

– Kurkijoen martat on 12. vanhin toimiva yhdistys, se on perustettu 1905. Ennen sotaa Kurkijoella oli jäseniä 450, kertoi Kurkijoen marttojen puheenjohtaja Airi Pullinen, joka muistelee oman marttataipaleensa alkaneen 1970-lvulla ja iloinneensa silloin siitä, että toimintaan saattoi ottaa lapset mukaan.

Elisenvaaran martat osallistuivat iltaan 12 hengen voimin. Yhdistyksen esitellyt Alli Kihlanki pöydän ääressä vasemmalla viimeisenä.
Elisenvaaran martat osallistuivat iltaan 12 hengen voimin. Yhdistyksen esitellyt Alli Kihlanki pöydän ääressä vasemmalla viimeisenä.

Alli Kihlanki kertoi 1931 perustetun Elisenvaaran marttojen toiminnasta ja totesi olevansa itse hivenen vanhempi kuin yhdistys. Päivi Vanha-Perttula kehui Kihlangin marttapuserossa olevia lukuisia taitoavaimia merkkinä aktiivisesta toiminnasta.

Kumpikin yhdistys jatkoi toimintaansa sotien jälkeen Loimaan seudulla, kuten myös moni muu Kurkijoella perustettu marttayhdistys yhdistyen vuosien kuluessa Kurkijoen marttoihin.

Tilaisuuteen osallistuivat myös Loimaan, Mellilän ja Kojonkulman marttayhdistykset sekä uusimpana vasta viime vuonna perustettu Loimaan Uudet Martat, UUMA –yhdistys.

Vanhojen yhdistysten haasteena tuntui olevan uusien jäsenien saaminen toimintaan etenkin vastuutehtäviin. Neuvonnallinen toiminta retkien lisäksi korostui kaikkien esittelyissä

Martat toimivat tässä päivässä

Marttajärjestö uusiutuu ja seuraa aikaansa. ”Me martat muutamme maailmaa, ei puhumalla suuria, vaan tekemällä pieniä asioita isosti. Se tämän hetken iso asia, johon marttoja tarvitaan, on ympäristön ja ilmaston kestävyys. Haluamme, että maapallo säilyy elinkelpoisena myös seuraaville sukupolville.” Avauspuheen vaikuttaminen alkaa jokaisen martan lähipiiristä laajeten globaalisti.

Puhetta ja runoja martoille esittivät Kaija Joensuu ja Aila Suihko. Elämänmakuiset ja hauskat ohjeistukset terveydestä, ruuasta ja ihmissuhteista tuottivat naurun pyrskähdyksiä.

Ilta päättyi salaatin, lohipiirakan ja M-mallisen täytekakun äärelle. Joku epäili etukäteen täytekakun olevan ”liian terveellinen”, mutta yllättyi raikkaasta ja herkullisesta mausta.

Marttojen juhlavuosi jatkuu toiminnallisesti.

HS

Lisää luettavaa...