Himmeli tuo joulun monen kotiin

Ritva Rastaan jouluhimmeleiden valmistus alkaa jo kesällä, kun hän leikkaa rukiit käsin ja laittaa korret nipuissa aitan seinälle kuivumaan. Syksyn aikana korret jalostuvat mitä kauneimmiksi himmeleiksi.

Ritva Rastas esittelee himmelin tekovaiheita aina rukiin leikkaamisesta alkaen.

Ritva Rastas esittelee himmelin tekovaiheita aina rukiin leikkaamisesta alkaen.

– Himmeli ei ole vain joulukoriste, vaan niitä tilataan paljon syntymäpäivälahjoiksi, kertoo

22 vuotta Loimaalla Vanhanajan joulumarkkinoilla himmeleitä myynyt Rastas.
Markkinat ovat hänelle ainut vuosittainen myyntitapahtuma. Parikymmentä vuotta hän on opettanut himmelin tekijöitä eri tahojen järjestämillä kursseilla. Pitkästä kokemuksestaan huolimatta hän pursuaa uusia ideoita. Lastenhuoneen kestävän himmelin voi valmistaa puuhelmistä ja ontoista puuputkiloista. Vielä eilen valmistui uusin työ markkinoille, lasipilleistä tehty kynttiläkranssi, joka peililevyn päälle liimattuna hohtaa kauniisti kynttilän valoa ja lasipillit toistavat sen peilin kautta.

Yllättävää hänestä on se, miten moni mies on kiinnostunut himmeleistä ja kertoo tehneensä niitä lapsena. Osastolle pistäytynyt Markku Värjönen myöntää, että äiti hänetkin opetti tekemään himmeleitä.
Ensimmäisen himmelinsä Ritva Rastas valmisti lapsena yhdessä äitinsä kanssa. Himmelit palasivat hänen elämäänsä takaisin lasten vartuttua ja nyt niiden parissa on mennyt yli 20 vuotta.

Ikoni helmistä

Vuosikymmenten ajan Rastaalla oli haaveena ikonin maalaus, mutta kurssille meno aina tyssäsi.
– Viime syksynä näin helmistä tehdyn ikonin ja otin yhteyttä Mynämäelle Maarit Suomiseen, joka tuli opettamaan minulle tekniikka. Tilasimme ensin Georgiasta ”harjoitusikonin” ja sitten tämän varsinaisen, joka koostuu tuhansista helmistä. Pohjaan on maalattu kasvot ja kädet valmiiksi, muut osat koostuvat yksittäin ommelluista helmistä. Ritvan puoliso kantoi ikonin näytille tämän kirjoittajalle, Ritvan mielestä teos on liian pyhä joulumarkkinatunnelmaan.

Helena Sulavuori

Lisää luettavaa...