Laila Hietamiehen tunteikas draama Kylä järvien sylissä sykähdyttää Kertunmäen kesäteatterissa

Esitys koostuu monista palasista, jotka ensi-iltaa mennessä nivoutuvat yhteen ehjäksi kokonaisuudeksi. Vaatteet ovat yksi osa.
Esitys koostuu monista palasista, jotka ensi-iltaa mennessä nivoutuvat yhteen ehjäksi kokonaisuudeksi. Vaatteet ovat yksi osa.

Karjalaiskylän elämään, sattumien, tapahtumien, kieroilujen ja muidenkin venkoilujen pariin voi heittäytyä ensi kesänä Loimaalla.
Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Karjalaan rauhaisaan Metsäkylään. Kesällä kylä herää eloon kesävieraiden tullessa ja kaikki ei enää olekaan niin rauhaisaa. kaikkea löytyy: rakkautta, vihaa ja kateutta, ripaus politiikkaakin.

Laila Hietamiehen (myöh. Hirvisaari) romaaniin perustuvan esityksen on teatterille sovittanut Lea Karolius, jonka omatkin juuret ovat Karjalassa. Äiti Imatralta ja isä Elisenvaarasta.
– Tein ensimmäisen version jo vuonna 2017, Laila Hirvisaari antoi tuolloin luvat.

Ohjaaja Sari Äikää-Torkkelilla on tällä kertaa suuri näyttelijäryhmä ohjattavanaan.
Ohjaaja Sari Äikää-Torkkelilla on tällä kertaa suuri näyttelijäryhmä ohjattavanaan.

– Esitys kariutui silloin näyttelijöiden vähyyteen, kertoo ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli ja jatkaa: – Sitten tuli korona ja kesäteatterin katsomoremontti. Nyt aika tuntui oikealta näin Laila Hirvisaaren poismenon jälkeen.
Lea luki ensin Hietamiehen Wiipuri-trilogian teokset. Valitsi kirjan runsaasta henkilömäärästä keskeisimmät ja pohti sovituksen kieliasua. Miet ja siet kuuluvat ja vaikka käsikirjoitus on yleiskieltä niin murre tulee kuulumaan näyttelijöiden suorituksissa.
– Etukäteistyö oli valtava, sitten kirjoitin ja kirjoitin aamuyön tunneille asti, kiteyttää Lea prosessia, joka vähän jännittikin, olihan työstettävänä maankuulun kirjailijan teksti.
– Karjalan murre sopii suuhun, kun olen lapsena sitä kuunnellut, on valmiiksi jo ”korvan takana”, selittää Tanja Rantanen, jonka isä on kotoisin Kurkijoelta.

Elina Keskitalo (Lesosen Manu), Tanja Rantanen (Ida Maria) ja Jani Hägg (isä Andrei) ovat tehneet lukuharjoituksia tammikuusta alkaen ja odottavat, että huhtikuussa pääsevät kesäteatterille, oikeisiin olosuhteisiin.
Elina Keskitalo (Lesosen Manu), Tarja Rantanen (Ida Maria) ja Jani Hägg (isä Andrei) ovat tehneet lukuharjoituksia tammikuusta alkaen ja odottavat, että huhtikuussa pääsevät kesäteatterille, oikeisiin olosuhteisiin.

Tanja näyttelee Ida Mariaa, ison talon emäntää, joka on pantu paljon vartijaksi ja jonka suuhun ei kovin leveä murre sovi. Tanja on näytellyt yli 10 vuotta harrastajateattereissa ja rooleja on kertynyt laidasta laitaan.
Hienosti pukeutuvan ja arvokkaasti käyttäytyvän Ida Marian vastakohtana on kolmen lapsen rempseä äiti Lesosen Manu, jonka anoppisuhde on haastava. Manun rooliin on hypännyt kulissien takaa Elina Keskitalo. Hän kertoo näytelleensä vuosia sitten viimeksi koulussa, esityksissä hän vastaa – niin nytkin – puvustuksesta ja maskeerauksesta.
– Hauska ajatus tehdä vaihteeksi näinkin päin, testata miten näytteleminen itseltä sujuu.

Runsaasti lapsinäyttelijöitä

Esityksessä on yli 30 eri-ikäistä näyttelijää, lapsista eläkeläisiin. Harvoin esityksissä on näin isoa määrää näyttelijöitä. Maaliskuun puolivälissä lapset ovat ensimmäistä kertaa mukana. Aikuiset aloittivat heti vuoden alussa harjoituksilla pari kertaa viikossa.
– Tahti tiivistyy kesää kohti, kesäkuussa harjoituksia on jo viitenä iltana viikossa, kertoo isä Andreita näyttelevä Jani Hägg, joka toimii myös Loimaan seudun teatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Teatteriyhdistys vastaa sekä Loimaan teatterin että Kertunmäen kesäteatterin toiminnasta.
Omaa rooliaan Jani kuvaa:
– Vakavahenkinen, vaikka välillä hairahtaakin maallisempiin kiusauksiin.

Venni Kari (edessä) ja Henri Kuusela ovat olleet mukana jo monissa näytelmissä.
Venni Kari (edessä) ja Henri Kuusela ovat olleet mukana jo monissa näytelmissä.


Melkein 11-vuotias Lotta Luoto kertoo olleensa aiemmin vähän pienemmissä näytelmissä mukana.
– Tää on eka näin iso!
Samaa sanoo Inkeri Laakso ja kertoo tilanteen vähän jännittävän.
Venni Kari (14 v) on jo konkari. Hän kertoo näytelleensä aiemmin Loimaan Teatterissa ja Haaran kyläteatterissa. Kysymykseeni, millainen on mieluisin rooli näyteltäväksi, vastaus on varma.
– Kaikki kelpaa, ei sillä oo väliä. Tässä näytelmässä on aika pieni rooli.
Venni on miettinyt näyttelemistä myös ammatikseen. Samaa on pohtinut 13-vuotias Kuuselan Henri, jolla on myös muita uravaihtoehtoja.
– Nyt on ensimmäiset harjoitukset, mutta olen mukana myös Keisarin uudet vaatteet -näytelmässä.
Sari Äikää-Torkkeli, joka myös omaa kurkijokelaiset juuret, ottaa lapsi- ja nuorisoryhmän haltuunsa ja niin alkaa rooleihin orientoituminen.
– Näytelmä on jo etukäteen herättänyt mielenkiintoa, ryhmävarauksia on tullut mukavasti. Uskomme ja toivomme, että tästä tulee hyvä teatterikesä näiden kahden kesän jälkeen, jotka ovat menneet rajoitusten puitteissa, tiivistää Jani Hägg teatteriväen tunnelmia.

Lisää luettavaa...