Ämmät äänessä Kurkijokelaisen juhlassa – ”Ämmäily” on hauskaa

– Ensin ajattelimme pitää vain yhden konsertin Sarka-museolla syksyllä 2012. Vastaanotto oli sen verran hyvä, että päätimme jatkaa keikkailua, kertoo Laura Kilpiö alkuvaiheista.

Ämmät äänessä on kolmen naisen trio, jonka muodostavat Loimaalla asuvat Laura Kilpiö, Elsa Hietala ja Iina Wahlström. Elsa ja Laura tiesivät toisensa jo lapsuudesta asti. Iina ja Elsa ovat työkaverit Sarka-museolta ja Laura taas tunsi Iinan teatteripiireistä.

Ämmien musiikissa soi folk, kansanmusiikki ja muutkin musiikkisuunnat taipuvat meneväksi esitykseksi. Kuva: Jouko Pukki.
Ämmien musiikissa soi folk, kansanmusiikki ja muutkin musiikkisuunnat taipuvat meneväksi esitykseksi. Vas. Elsa Hietala, Iina Wahlström ja Laura Kilpiö. Kuva: Jouko Pukki.

Kaikilla Ämmillä on jotain musiikkiharrastusta taustalla. Esityksistä huokuu maanläheisyys ja elämänilo.

– Kansanlaulut ovat olleet osa ohjelmistoa alusta asti, ja mieluummin olemme valinneet duurivoittoisia kappaleita, joissa on pientä pilkettä silmäkulmassa. Ne tuntuvat uppoavan mukavasti myös yleisöön.

– Vuosien varrella oma ”ämmämäinen” tyyli on vakiintunut ja olemme rohkaistuneet tekemään myös omia biisejä. Sovitukset on aina tehty yhdessä, ja soitinvalikoima on monipuolistunut sitä mukaa, kun kukin on tehnyt kirppislöytöjä ja muita hankintoja: kitaran lisäksi on pyykkilautaa, kannelta, leluhaitaria ynnä muuta, ämmät selvittävät ohjelmistoaan, joka muokkautuu aina tilanteen mukaan.

Kurkijokelaisen 70-vuotisjuhlassa saamme kuulla eri vuosikymmenten musiikkia ämmämäisesti toteutettuna. Esitystä on mietitty yhdessä kevättalvesta lähtien. Tulos näkyy tulevana lauantaina, eikä varmasti kukaan pitkästy.

Ämmät äänessä julkaisi viime vuoden joulukuussa ensimmäisen levynsä.

– Kujalla-levyn teko oli meille valtavan antoisa projekti. Sormet kyllä jo syyhyävät uusien biisien harjoiteluun, niin kansanlaulujen kuin omienkin sävellysten. Ajasta vain tuntuu aina olevan puute, mutta kun musiikin tekemisen palo on tarpeeksi suuri, aika kaivetaan kalentereista vaikka väkisin. Eli varmasti jatkoa seuraa, ennemmin tai myöhemmin. Sen verran hauskaa tämä ”ämmäily” on, innostuneet ämmät paljastavat tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Kun Ämmät esiintyvät, sinä on menoa ja meininkiä. Voisi luulla, että sukujuuret löytyvät Karjalasta, mutta…

– Laura taitaa olla ainut, jolla on sukujuuria Laatokan rannoilla – ja nekin avioliiton kautta. Musiikillisesti Karjala kyllä kiinnostaa paljonkin: upeaa kansanrunoutta ja komeaa laulantaa, muun kansanperinteen ohella.

Ämmät äänessä

Laura Kilpiö
Mitä teet työksesi:
Olen taustaltani äidinkielenopettaja, mutta nykyään teen lähinnä teatteri- ja musiikkihommia.
Mikä musiikki soi autossasi:
Viime aikoina esim. Tuure Kilpeläinen ja Seminaarinmäen mieslaulajat
Juuresi:
Syvällä Loimaan savessa
Mottosi elämään:
Ei mittää, sano loimaalaine.

Iina Wahlström
Mitä teet työksesi:
Olen näyttelyamanuenssi Suomen maatalousmuseo Sarassa. Tosin juuri nyt olen jäämässä hetkeksi opintovapaalle.
Mikä musiikki soi autossasi:
Jos ei radio pauhaa, niin sitten pyörii CD-levy. Viime aikoina lähinnä lattarirytmejä, jazzia tai folkkia. Just nyt autossa on Paula Tuhkatassun ja Haaga Folk Machinen levyt.
Juuresi:
Itäuusmaalaisessa ja kymenlaaksolaisessa maisemassa, perheeltä ja sukulaisilta opituissa katsantokannoissa. 
Mottosi elämään:
Asioilla on tapana lutviutua.

Elsa Hietala
Mitä teet työksesi:
Amanuenssi Suomen maatalousmuseo Sarassa. Ensi talvena teen väitöskirjatutkimusta ja olen museolta virkavapaalla.
Mikä musiikki soi autossasi:
Radio, cd-soitin on rikki. Aika usein laulan ja lapsetkin laulavat!
Juuresi:
Sukuni tulee Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta, mutta koen, että olen vahvasti juurtunut Loimaalle.
Mottosi elämään:
Elä hetkessä!

Ämmät esiintyvät Kurkijokelaisen 70-vuotisjuhlassa lauantaina 10.8. klo 19.00 Puistokadun koulukeskuksessa, Puistokatu 16, Loimaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisää luettavaa...