Olen yöpynyt alkuperäisessä mummolassa Otsanlahdella

Kevättalvella 2012 Kurkijokelaisessa oli tutunnäköinen kuva maalaistalon pihapiiristä ja artikkelissa talon nykyiset omistajat halusivat mahdollisia tietoja talon entisistä asukkaista tai heidän sukulaisistaan. ”Johtolankana” oli vielä pinkopahvin palanen (13.3.1939 M.Mylen), joka oli löytynyt hirsiseiniä entisöidessä.
Samanlainen kuva oli kehystettynä mummolan seinällä, eli kuva oli edesmenneen Helmi-äitini ja hänen vanhempiensa Eeva ja Jaakko Jussilaisen kotitalo Ylämylly Otsanlahdella.
Samassa lehdessä oli kesän matkoja Kurkijoelle, ja kun näin lehden välityksellä ”melkein” kutsuttiin, niin tietenkin sinne oli lähdettävä.

Historia ja nykyisyys kohtaavat

Jännittävää odotusta elokuun matkan lähestyessä, mielikuvissakin läpikäytyä – ja varsinkin sinä päivänä kun menimme illalla sinne talolle Marina Petrovan toimiessa tulkkina, kuten melkein kaikilla myöhemmilläkin vierailuilla.
Sitä tunnetta ei voi kuvailla, kun talo, josta oli niin paljon kuullut, mutta ei kuunnellut, Olisi pitänyt!-tuli mutkan takaa näkyviin. Siirryin toiseen todellisuuteen.
Talo oli entisöity todella hienosti pieteetillä Kala-Rannan toimitusjohtajan Timur Gazimagomedovin perheen asunnoksi.
Sieltä pinkopahvien alta upeat hirsiseinät, samat kuusiruutuiset ikkunat, peiliovet, edelleen käytössä olevat uunit ja pieni liittakin modernin keittiön nurkassa.
Yläkerta oli jäänyt rakentamatta, ”sota tuli väliin”, kuten Timur sanoi. Nyt siellä oli makuuhuoneet ja kylpyhuone. Pihapiirissä kasvoi vielä muutama vanha puu, osa vanhaa navettaa oli säilynyt, sitä oli jatkettu samalla tyylillä, pihasauna oleskelutiloineen, autotallit ym.
Olen saanut nauttia yltäkylläisestä slaavilaisesta vieraanvaraisuudesta, yöpynyt ”entisessä kodissasi” kuten he sanoivat.

Sukuni naisten askelissa

Naapurin Ivan viljelee peltoja, lähimetsässä olen käynyt mustikassa kuten sukupolveni naiset ennen minua, läheisellä järvellä, missä Jaakko-ukki kalastellut, kulkenut sitä rajajoen rantaa, jossa Helmi-äidillä ja naapurin Martta Riikosella oli postilaatikko ja ylityspaikka.
Kala-Rannan toimistossa, entisessä meijerissä, kävin jo ensimmäisellä vierailulla. Soskuan kalankasvatuslaitoksien lähellä olevassa ruusutarhassa on myös Ylämyllyn vanhan saunan takaa otettu ruusu muitten Kurkijoen kylien ruusujen joukossa.

On ollut hienoa löytää se ”alkuperäinen” mummola ja samalla ainakin puolet omista juurista.

Marja-Liisa Kutja

Lisää luettavaa...