Museotoimikunta tekee tärkeää työtä

Museotoimikunnan jäsenet Outi Terentjeff, Leena Virtanen, Jaana Lankinen, Helena Saarinen ja Taina Suvila. Kuvasta puuttuvat Tiina Lehto ja Tiina Hollo.

Kurkijoki-Säätiö ylläpitää Kurkijoki-museota. Museo sijaitsee Kuukantalossa, Loimaan keskustan läheisyydessä ja esittelee luovutetussa Karjalassa sijainneen Kurkijoen pitäjän historiaa ja kulttuuriperintöä.

Kurkijoki-museota pidetään talviaikana avoinna yhtenä päivänä viikossa talkoilla, kesäaikana museosta huolehtii viikonloppuisin kesätyöntekijä.

– Museotoimikuntalaisten lisäksi päivystysrinkiin kuuluu muutama muukin vapaaehtoinen. Museovuoro osuu kohdalle 3-4 kertaa vuodessa, eli ei kovin usein, Taina Suvila kertoo.

Esineistöstä huolehditaan

Museotoimikunta tallentaa ja dokumentoi museon aineistoa, uusii vuosittain museon vaihtuvan näyttelyn ja tarkistaa esimerkiksi tekstiilien kunnon sekä kirjaa tulleet lahjoitukset Aina-järjestelmään.

– Museotoimikunnan työ on tärkeätä. Museotoimikunnan jäsenet huolehtivat, että museon esineistö pysyy kunnossa, Suvila toteaa.

Vuosittain vaihtuvaan näyttelyyn valikoidaan museon varastosta lahjoitettuja esineitä.

– Tiedot esineistä talletetaan Aina-järjestelmään, ja vaikka työ on hidasta, lopulta kaikki esineet tulee digitoitua ja ne näkyvät myös osoitteessa finna.fi ja sieltä voi kuka tahansa käydä katsomassa, millaista esineistöä Kurkijoki-museossa on. Tallennustyö antaa myös tutkijoille arvokasta tietoa. Perinteiden säilyttäminen on hirmu tärkeää, Suvila sanoo.

Kurkijokelaistaustainen Leena Virtanen on ollut pisimpään mukana museotoimikunnassa. Hän on ollut mukana museotoimikunnan lisäksi myös mm. Kurkijoki-Säätiön valtuuskunnassa, toimitusneuvostossa ja pitäjäjuhlatoimikunnassa.

Kurkijoen Martat

Museon uuden näyttelyn aihe on Kurkijoen Martat. Kurkijoen Marttayhdistys perustettiin joulukuussa 1905 eli se täyttää kuluvana vuonna 120 vuotta. Perustamiskokouksessa päätettiin muun muassa, että yhdistyksen toimintaan kuuluisi ohjaava toiminta käytännölliseen elämään.

– Marttojen tehtävänä oli antaa kotitalousneuvontaa ja ohjausta sai muun muassa kodinhoidosta, kasvimaan perustamisesta ja vaatteiden ompelusta. Edelleen Martoilla on sama periaate, toiminta-ajatus ei ole muuttunut mihinkään. Nykyisin järjestetään esimerkiksi lasten kokkikursseja ja kasvisruokakursseja sekä neuvotaan ravitsemukseen liittyvissä asioissa, Suvila kertoo.

Näyttelyssä on esillä Marttojen esineistöä, ja esimerkiksi merkkejä jäsenmerkeistä ansiomerkkeihin. Marttanukkeja myytiin aikanaan Marttaliitossa. Saini Repo on lainannut Marttanukke -kokoelmansa museon näyttelyyn.

– Marttanuket ovat hienoja ja Martta-astiat arvokkaita, mutta Martta-aate on se hienoin juttu, Suvila toteaa.

Vapaaehtoisten tiimi

Museon tavoite ylläpitää ja lisätä tietoutta kurkijokelaisesta perinteestä, historiasta ja kulttuurista.

– Olen uusi jäsen museotoimikunnassa ja vasta ajamassa sisään toimintaan. Museon tavoite on lähellä sydäntäni, ja historia ja kulttuuriset ilmiöt yleisestikin ovat kiinnostuksen kohteitani. Työni puitteissa samat aiheet ovat luonnollisesti läsnä päivittäin ja käytännönläheisesti, Outi Terentjeff sanoo.

Museotoimikunnan pitkäaikaiset jäsenet ovat tehneet hienoa työtä.

-Eri henkilöillä on erilaista osaamista, jota kollegat osaavat arvostaa. Näin on muodostunut hyvä vapaaehtoisten tiimi, hän toteaa. 

Syksyllä käynnistyvät työpajat ja koululaisten Kulttuuripolku -vierailut työllistävät museotoimikuntaa.

–  Museomme pyrkii jatkossa panostamaan entistä enemmän vuorovaikutteiseen toimintaan.

On ajatuksena järjestää museolla pienimuotoisia maksullisia työpajoja, joissa osallistujat saavat opastusta kulloinkin esitettävästä tekniikasta. Maksuun sisältyy materiaalipaketti ja / tai työohje. Työpajoissa voidaan esimerkiksi opetella erilaisia kädentaitoja, esimerkiksi neulakinnastekniikka. Syksyn mittaan tullaan järjestämään myös työnäytöksiä ja erilaisia aineettoman kulttuuriperinnön teemapäiviä, Terentjeff kertoo. 

Kulttuuripolkukäynnit ovat osa Loimaan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

– Kulttuurikasvatussuunnitelman tavoitteena on taata kaikille peruskoulun oppilaille vakiintuneet, yhdenmukaiset ja tasavertaiset mahdollisuudet tutustua kotikaupunkinsa palvelu- ja kulttuuritarjontaan, Terentjeff kertoo. 

Lisää luettavaa...